Съпредседателят на ПП Кирил Петков и зам.-председателят на Народното събрание

...
Съпредседателят на ПП Кирил Петков и зам.-председателят на Народното събрание
Коментари Харесай

Йордан Цонев към Кирил Петков: Не си сочете главата, цяла България видя какво има там

Съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков и зам.-председателят на Народното събрание от Движение за права и свободи Йордан Цонев влязоха в спречкване при започване на разискването на измененията в Изборния кодекс. Внесените текстове предвиждаха връщането на опцията да се гласоподава с хартиена бюлетина, паралелно с машинното гласоподаване.

 

От " Промяната " се пробваха да отсрочат гледането на тази точка.

 

" Имате уста, само че нямате уши " Така Йордан Цонев се обърна към съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков от парламентарната естрада. 

 

„ Искам съвещанието да  продължи и да преглеждаме точката. От 32 години, 30 гласуваме с хартия. Какво тъкмо да обсъждаме? Като вас ви нямаше тук, сме го обсъждали стотици часове. Стигнахме до такава степен, че избрахме различен модел, който също се оказа циничен. Затова би трябвало да го променим. Обяснихме ви го 100 пъти. Вие имате уста, само че нямате уши, господин Петков “, сподели Цонев.

През това време Петков стартира да сочи главата си, намеквайки че Цонев няма ум.

Депутатът от Движение за права и свободи и зам.-председател на Народното събрание обаче бързо го сряза:

„ Не ми сочете главата си, тъй като цяла България видя какво имате там “, сподели Цонев и напусна трибуната.

В този миг Петков пожела да се качи за персонално пояснение:

" Вместо да се сочат органи на тялото, бих посочил и на вас един от органите. Ако за ГЕРБ и Движение за права и свободи главният приоритет е да се гласоподава хартиената бюлетина, макар всички проблеми на този народ, не знам дали заслужавате да стоите в тази зала ", отвърна му Кирил Петков в персонално пояснение.

След това Андрей Гюров от Политическа партия изиска инспекция на кворума. Регистрираха се задоволително депутати и съвещанието продължи.

Никола Минчев направи предложение за преустановяване на съвещанието, само че то бе отхвърлено от народните представители.

 

С машини и без машини, резултатите на ГЕРБ не престават да порастват. Вие нали сте либерали, нали сме за независимост, дайте опция на хората да гласоподават както могат и както желаят. Нали насърчаваме изборната интензивност. Кажете ми една страна в Европейски Съюз да се гласоподава единствено с машини, може би има някаква причина “, съобщи Любен Дилов-син по време на дебатите. 

 

Иван Ченчев от Българска социалистическа партия изиска от последователите на машините да обяснят по какъв начин по този начин в три разнообразни области на последните избори на екрана на машината се появи надписа „ Дневникът е фалшифициран “.

Божидар Божанов от Демократична България изясни, че този надпис значи, че флашките са развалени и даже, че системата е сигурна.

 

Тома Биков от ГЕРБ напомни, че при въвеждането на наложителното машинно гласоподаване е направено за часове без никакви анилизи и допитване. Той даде за образец Норвегия, които повече от 4 години са правили изследвания на машинние избор, като в последна сметка са решили, че не е задоволително несъмнено.

 

„ Нито машините, нито бюлетините гласоподават, а хората. Именно те са значими, въпреки да са 1%. Трябва да генерираме доверие, което доверие се отразява и на институциите “, добави още Биков.  

 

В своето изявление от трибуната водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ упрекна Бойко Рашков, който го репликираше от място, че е опитал да ограничи конституционното право на български жители да гласоподават.

Бившият вътрешен министър отвърна, че „ явно на някого години наред доста му е харесвало да купува и продава гласове “.

„ Само че се появи един министър на вътрешните работи, който отбрани Наказателния кодекс. Който постави старания да отбрани правата на хората ", сподели Рашков за себе си и упрекна Движение за права и свободи, че притискали хората по незаконен метод.  

 

Карадайъ не остана задължен и упрекна Рашков в неистина. „ Движение за права и свободи не е било на власт и няма по какъв начин да е притискало гласоподаватели посредством държавни органи “, отхвърли той.

 

„ Милицията на Рашков за първи път влезе в секционните изборни комисии, това не се случи даже и 90-91 година За първи път българската полиция се трансформира в партийна милиция. И го сподели съдът и омбудсманът “, заключи Карадайъ.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР