Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че е скептично

...
Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че е скептично
Коментари Харесай

Христо Иванов: Знам как може да замаскират информацията за подслушването

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов съобщи, че е скептично надъхан за резултатите от инспекцията дали са подслушвани политици. Според него цялата истина може да излезе нескрито единствено при сформирането на ново държавно управление с воля да стигне до края на историята.

„ Скептичен съм, тъй като до момента в никакъв случай не беше разплетена сходен вид информация и знам по какъв начин може да бъде замаскирана. Видяхме към този момент известието на Специализирания съд, само че позволения могат да бъдат издавани от доста други съдилища “, съобщи той в ефира на БНР.

„ Аз персонално чакам цялостно разплитане да се случи, в случай че в идващия парламент имаме болшинство, което да разчисти системата на националната сигурност поради проблемите, насъбрани с години. Това може да стане единствено с постоянно ръководство и обединени от волята за смяна “, добави той.

Според него няма персонален интерес в това дали той или другият съпредседател на “Демократична България” Атанас Атанасов са били подслушвани. „ Не търсим ролята на жертви. В последните дни бяха изказани доста хипотези - както на инцидентни записи, по този начин и на проведена акция. Притеснява ни дали е имало проведена акция, тъй като 32-ма души е съществено количество. Това изключва инцидентни засичания “, сподели той.

Иванов изрази утвърждение за промяната на шефа на ДАНС Димитър Георгиев, само че и подозрения дали изборът на титуляр от служебно държавно управление е законен.

„ Когато си началник на такава работа, ти си боец на националната сигурност. И когато твоят военачалник, условно казано, тъй като тези служби са на послушание на премиера, те привика, не може да му кажеш: „ Аз съм в отпуск 3 месеца “. Това е безусловно скандално! “, съобщи Иванов.

Според него през годините ДАНС търпи редица рецензии, като да вземем за пример казуса с Българската банка за развиване и цялостната активност на финансовото разузнаване. Той счита, че последните дейности по разкриването на съветски шпиони са „ прекомерно късни и прекомерно малко “.

„ По съветска линия бяха направени няколко стъпки, само че по какъв начин ги оценяваме? Дали като страховит пробив, откакто 10 година си затваряше очите, или като доста закъснели дейности. Моята оценка е второто - закъснели дейности на много ниски равнища. Трябват доста по-енергични дейности, в това число за обезпечаване на енергийната сигурноста и суверинетет на страната “, съобщи Иванов.

„ Последните дейности по съветската шпионска мрежа са по безспорна наложителност, а не демонстрират воля. Освобождаването на тези хора (ръководителите на ДАНС и Държавната организация за разузнаване) също са неизбежни. Да излязат в дълготраен отпуск и да не се подчиняват на поканите на премиера, е безспорен скандал “, сподели още той.

Тепърва в границите на „ Демократична България “ ще се проведат съвещания за мнение по предлагането за назначение на нов непрекъснат шеф на ДАНС. „ Намирам, че изисква малко по-внимателен разбор дали е удачно длъжностен кабинет да избере титуляр “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР