Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов допусна, че при ротацията

...
Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов допусна, че при ротацията
Коментари Харесай

Христо Иванов благодари на ДПС за подкрепата на констииционните промени: Те проявиха мъдрост!

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов позволи, че при ротацията на министър-председателите, ще има и промяна на министри. Той беше питан по тематиката, откакто през седмицата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заприказва за това, че е неудовлетворен от цели браншове и на доста министри даже имената им не се знаят.

" Рано е да се вършат крайни оценки за работата на едни или други министри ", сподели Иванов в изявление за БНР. Той уточни, че нито ГЕРБ, нито ПП-ДБ имат задоволително гласове, с цел да наложат собствен състав на държавното управление. " Където някой не си прави работата, ще се усъвършенства. Но няма потребност да търсим в това прекомерно огромни драми ", уточни той.

Иванов разяснява и плана за промени в Конституцията, който в петък Народното събрание пусна по бавната писта. " За " гласоподаваха 161 депутати и по тази причина планът ще бъде прегледан още веднъж през декември. Лидерът на Демократична България счита, че е недобросъвестно да се обобщава, че планът е бил засипан от рецензии.

" Огромната част от мненията одобряват задачите на промяната, могат да имат забележки по някои аспекти ", уточни той. Според него множеството от рецензиите към правосъдната промяна не са всъщност, а в градивната си част са свързани с приемане на задачите. " От тая позиция не е правилно да се каже, че има доста рецензии ", счита Иванов.

 

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов благодари на Движение за права и свободи за поддръжката на измененията в законодателството, свързани със правосъдната промяна, като посочи,че по-важното от това кой поддържа промените в законите е това, което написа в тях.

" Аз нямам никакъв проблем с това, че за нашите цели за структурна смяна в прокуратурата, за които сме се борили десетилетия, намираме гласове и благодарим за това ", сподели той в  изявление за БНР Иванов минути откакто ръководителят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов в същата медиа за следващ път го упрекна, че приема поддръжка от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В петък от парламентарната естрада Йорданов даже назова представителите на " Продължаваме промяната - Демократична България " простаци.

" Всички досегашни опити [за реформа] не съумяха и доведоха страната до невиждана рецесия в обстановка на война. Днес имаме болшинство, което прави нещата, за които сме се борили десетилетия. Най-нормално е да отчетем ролята на тези полинически сили, които демонстрираха мъдрост да се включат в това за разлика от други, които пробваха да се легитимират като борещи се за смяна и промяна, а се занимават с политиканстване ", отговори му Иванов.

Запитан съответно за приемането на поддръжка от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Иванов отговори: " Това, което ме вълнува, е какво написа в законопроектите. Ако те обслужват това, за което сме се борили и не разрешават слепване на обществена и непублична власт, това е, което за мене е водещо. Имаме късмет да изкараме страната от това състояние и да не разрешаваме това да се случва. Да имаме институции в правораздаването, пред които всеки човек да дава отговор на въпросите, които стоят пред него, в това число аз. Говорим за наличието. "

По мотив обвиняванията от опозицията, че планът за промени в Конституцията, за който " Продължаваме България - Демократична България " откри поддръжка само у ГЕРБ и Движение за права и свободи, е мощно подложен на критика от професионалната общественост, Иванов отговори, че рецензиите на специалисти се обобщават от политиците недобросъвестно. По думите му 80% от мненията на юристите - конституционалисти са свързани с това дали измененията няма да влязат в спор с решение на Конституционния съд от 2003 година

 

По думите му експертната общественост не отхвърля концепциите в законопроекта, а градивно предлага разновидности за отбягване на исблъсъци и показва старания за намиране на най-хубавите решения. " Това, че се припокриват в огромна степен мненията на съюза на съдиите и прокурорската асоциация демонстрира, че са съзрели за нуждата за тези промени ", сподели Иванов.

" Това е един непрекъснат диалог, който последователно стига до единодушие и съгласно мен това е новината, а не че има разнообразни забележки и отзиви ", акцентира той и добави, че пакетът промени не е война с прокурорите и без тях основаването на съвременна прокуратура е невероятно.

Запитан по какъв начин дава отговор на рецензиите, че плануванаъа в промени антикорупционнен закон тричленка, която да ръководи Комисията за битка с корупцията, може да се трансформира в партийна бухалка, политикът отговори:
" Дали болшинството в Народното събрание ще избира петима или трима, рискът от партийни комисари и компроментиране на независимостта на този орган си остава, броя не е въпрос ". Според Христо Иванов отговорност на болшинството е това да не стане и с дейностите си то би трябвало да покаже, че е готово да се подложи на самостоятелен надзор.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР