Съоснователят на Apple Стив Возняк заяви, че напуска Facebook и

...
Съоснователят на Apple Стив Возняк заяви, че напуска Facebook и
Коментари Харесай

Стив Возняк напуска Facebook заради скандала с Cambridge Analytica

Съоснователят на Apple Стив Возняк съобщи, че напуща Фейсбук и стопира да употребява обществената мрежа в символ на митинг против метода, по който тя употребява персоналната информация на потребителите, с цел да ги залива с реклами, съобщи ABC News.

Изявлението на Возняк идва в миг, когато Фейсбук е в центъра на голям скандал, откакто стана ясно, че английската аналитична компания Cambridge Analytica е получила достъп до персоналните данни на 87 милиона консуматори на обществената мрежа без тяхното позволение.

Преди да деактивира профила си във Фейсбук, Возняк е бил шокиран от размера от информация, която обществената мрежа е събрала от неговия профил.

„ Всеки знае, че Фейсбук прави пари от вас и вашите данни. Аз не съм доверчив. Мисля обаче, че мащабът, в който това се случва, е доста по-голям от това, което очаквате “, сподели съоснователят на Apple.

Возняк също по този начин разяснява и извинението на създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг пред конгреса на Съединени американски щати, като съобщи, че Зукърбърг е човек, който цени неприкосновеността на персоналния си живот.

„ Когато си купува къща, той купува и къщите към нея, когато си купува някакъв парцел в Хавай, купува и парцелите към него, с цел да отбрани персоналното си пространство. Иска ми се той да мислеше по този метод за мен като консуматор на Фейсбук ”, споделя Возняк и добавя, че би предпочел да заплаща за Фейсбук, вместо платформата да употребява персоналната му информация за рекламодатели.

„ Информацията се трансформира в пари, само че те не се връщат при вас за даването на вашите данни. Получавам безвъзмезден профил? По-добре ми представете цената, която би трябвало да платя, с цел да не употребявате персоналните ми данни. Тогава ще знам какъв брой в действителност заплащам за този профил “, добави той.

Съоснователят на Apple обаче не изтри профила си във Фейсбук, а просто го деактивира, с цел да може да резервира потребителското си име.

„ Искам да запазя това име за себе си в бъдеще, при положение, че ми се прииска да се върна или най-малко го предпазя от това да попадне в непознати ръце “, сподели Возняк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР