Съоръжението беше завършено преди седем години © Асен Тонев Още

...
Съоръжението беше завършено преди седем години © Асен Тонев Още
Коментари Харесай

Кой спука "Цанков камък"

Съоръжението беше приключено преди седем години

© Асен Тонев Още по тематиката
Делото е било прекъснато тихомълком преди три месеца
22 авг 2017
Крие ли се нещо зад неочакваната активизация на ръководещите по всевъзможни тематики - от тол-системата и Слънчев бряг, до " Цанков камък "
15 авг 2017
Не, само че ГЕРБ употребява това като претекст, с цел да даде плана на прокурор, седем години след построяването му
14 авг 2017
НЕК получи позитивна екооценка за плана за " Яденица ", само че това не стопира терзанията на екоактивистите
4 авг 2017

Миналата седмица тематиката за язовир " Цанков камък " ненадейно закупи новост. Депутати от ГЕРБ внесоха запитване до прокуратурата за построяването на оборудването, което е готово отпреди 7 години. Лично министър председателят Борисов изясни, че е изискал това. И ГЕРБ, и Борисов обявиха, че има спукана чаша на язовира. Ето в резюме най-важното по тематиката, сумирано от седмичния " Капитал ".

Спукан ли е хидровъзел " Цанков камък "?

С плановите действия на язовира, които започнаха през юли, трябваше да се направи оглед на облицовката на коритото на река Гашня, която е част от водосбора. При него се открива, че част от геомембраната (гумена обвивка), която служи за изолираност на коритото, е скъсана. Самата мембрана е поставена там, тъй като част от коритото на реката се намира в карстов регион и без нея водата ще се просмуква и изтича. В тази връзка още по време на строителството проектантът е предписал, че би трябвало да се направи оглед след петата година от стартирането в употреба на язовира (в момента тече седмата).

От НЕК показват, че това са общоприети действия, които се правят на всички язовири и ВЕЦ-ове, които са тяхна благосъстоятелност, и че сходно разкъсване на геомембраната е имало и на изравнител " Петрохан ", част от едноименната каскада.

Паралелно НЕК прави и настоящ ремонт на хидрогенератор 1 и 2 на Водноелектрическа централа " Цанков камък ". Общо дейностите по хидровъзела ще костват 80 хиляди лева, като не се чака да бъдат нужни спомагателни средства, показаха от компанията.

Защо ГЕРБ ненадейно скочи на проблема

Официалното изказване на депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Десислава Атанасова, както и на самия Бойко Борисов е, че оборудването не работи и за това " би трябвало да има отговорен ". Неофициално от управлението на ГЕРБ обясниха, че ходът е ориентиран против Българска социалистическа партия и е част от поредицата обвинявания и реплики, които двете обединения си насочат обществено. Преди няколко дни президентът Румен Радев опроверга изказванията на Борисов, че двамата " са се разбрали по антикорупционния закон ".

А от пресцентъра на Българска социалистическа партия разпространиха позиция на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, в която тя упрекна Борисов, че е излъгал за сделката с Радев. От Българска социалистическа партия разгласиха на интернет страницата си различен план на за антикорупционен закон. Атаката на Ненков и на Цветан Цветанов свърза дейностите против Българска социалистическа партия с този проект на закон.

От своя страна Корнелия Нинова популяризира декларация, в която сподели, че ще се съди всеки, който замеси името й с подмятания за корупция около " Цанков камък ". Тя отхвърля да има каквото и да било отношение към плана, даже и като зам.-министър в интервала 2005 - 2007 година Нинова изпрати и писмо до австрийския дипломат в София, защото австрийски компании са взели участие в построяването на оборудването.

Има ли общо Ахмед Доган с " Цанков камък "

Неочакваната интензивност роди тайни теории, най-крайната от които беше, че ДАНС и прокуратурата готвят ареста на Ахмед Доган. Изненадващо по тази доктрина отношение взе самият Доган. Пред уеб страницата " Епицентър " на Валерия Велева той попита риторично: " Защо ме забъркват във всички проблеми на страната, откакто от пет години не съм в действителната политика. " Доган отхвърли и версията за спор сред него и Делян Пеевски с думите: " И това не е правилно, както всичко, което в последно време се написа за мен! "

Според източници на " Капитал " в Министерство на вътрешните работи и ДАНС против " почетния водач " на Движение за права и свободи не се води никакво следствие, от което, несъмнено, надали има сюрпризирани.

Движение за права и свободи пък излезе с публична позиция, че името на Доган се замесва в нещо, с което той няма общо.
През януари 2008 година Доган подписва четири контракта за поръчка с " Институт за строителство и минно дело ", благосъстоятелност на " Минстрой ". Става дума за разбор на четири плана - " Тунджа ", " Схеми за прекачване на свободните води от река Места към каскадата " Доспат - Въча ", " Трансфер на води от " Баташки водносилов път " към каскадата " Доспат - Въча " и за каскадата " Горна Арда ". По тях той получава 1.9 млн. лева хонорар.

На процедура Ахмед Доган не е съветвал " Цанков камък ", само че два от договорите, по които е получил пари, са директно свързани с плана (язовирът е ходило от " Доспат - Въча " ). В същото време хонорарите са платени от дъщерна компания на " Минстрой ", която взе участие в построяването на " Цанков камък ".

Седем години преди Движение за права и свободи да каже, че почетният й ръководител няма общо, през 2010 година, в разгара на абсурда, зам.-председателят на Движение за права и свободи Камен Костадинов споделя, че Ахмед Доган е идеолог на плана " Цанков камък ".

Какво се случи с инспекцията за спор на ползи против Доган

През март 2010 година, когато ГЕРБ е към този момент близо половин година във властта, във в. " Труд " излиза обява за договорите на Доган. Още на идващия ден комисията за спор на ползи в тогавашния парламент стартира инспекция по случая и установи спор на ползи.

Възложената работа на Доган била огромна по размер и изисквала професионални знания, каквито той нямал, което доказвало и за какво тези поръчки са му били предоставени - тъй като е обществена персона, мандатоносител и всъщност шеф на Сергей Станишев.

На две инстанции Върховен административен съд отхвърля настояването за налагане на глоба на Доган. Съдът се стимулира с това, че договорите са подписани преди влизане в действие на закона за спор на ползи и че не е потвърдена връзка сред работата, която водачът на Движение за права и свободи е трябвало да свърши, и плана " Цанков камък ".

А прокуратурата?

Подаденият сигнал на ГЕРБ тази седмица надалеч не е първият по случая. По проблема в Софийската градска прокуратура е имало две досъдебни производства, формирани през 2010 година Едното е за договорите за построяването и вероятно заобикаляне на Закона за публичните поръчки, а другото е за хонорарите на Ахмед Доган. И двете производства са прекъснати след избирането на Сотир Цацаров за основен прокурор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР