Съобщава се, че Томи Тъбървил не живее в Алабама – трябва ли той все още да е неин сенатор?

...
Сенаторът от Републиканската партия на Алабама Томи Тъбървил е подложен
Коментари Харесай

Сенаторът от Републиканската партия на Алабама Томи Тъбървил е подложен на проверка след съобщения, че наскоро е продал последните останали имоти, които притежава в щата, които той представлява в Сената на САЩ. Вместо това Тубервил изглежда живее почти пълно работно време в къщата си на плажа във Флорида.

Въпреки че все още се появяват подробности за точната ситуация на живот на Тубервил, Глен Кеслър от The Washington Post съобщи, че адресът в Обърн, Алабама, Tuberville, посочен, когато той обяви кандидатурата си за Сената през 2019 г., е съсобственост на съпругата и сина му. Прегледът на Кеслър на отчетите за финансиране на кампанията и документите за имоти, свързани с Тубервил, „показва, че неговият дом всъщност е къща на плажа за 3 милиона долара с площ от 4000 квадратни фута, в която той е живял почти две десетилетия в Санта Роза Бийч, Флорида.“

Защо това има значение?

Защото Tuberville се сблъсква с едно от най-старите конституционни изисквания, които се прилагат за всеки, който се кандидатира за Конгреса: че кандидатите трябва да живеят в щата, който представляват до момента, в който встъпят в длъжност .

Но дали положението на Tuberville действително нарушава конституцията – или има значение за гласоподавателите – е друг въпрос.

Изисквания за пребиваване в Конгреса

Законовото изискване, че кандидатите и членовете на законодателните органи да живеят на мястото, което представляват, не е нещо ново. В случая с Конгреса, това беше силно обсъдено по време на Конституционната конвенция през 1787 г.

Създателите решиха, че членовете и на Камарата, и на Сената ще трябва да бъдат само „жители“ на щата, в който представлявам. Колкото и странно да звучи, това означава, че членовете на Камарата дори не трябва да живеят в своя конкретен район – само в родния си щат. Всъщност доклад от 2017 г. на The Washington Post установи, че около 5% от всички членове на Камарата не живеят в районите, които представляват.

Правни последици за нерезидентство

В случая на Tuberville , възможно е той да не отговаря на конституционния минимум за държавно пребиваване. Не е ясно обаче дали той може да понесе някакви последствия за това потенциално нарушение.

Съдилища и комисии на Конгреса са разглеждали подобни нарушения в миналото. Те обикновено са избрали широко тълкуване на това, което се нарича „обитаване“, като често се задоволяват с доказателства, че даден член е платил данъци в щата или е регистриран да гласува в щата, дори ако е бил на адрес, на който членът е прекарал малко или никакво време в.

Длъжностните лица на държавно и местно ниво обаче, където изискванията за пребиваване могат да бъдат по-строги, са платили цената за това, че са нерезиденти. Правно становище от 2001 г. на главния прокурор на Джорджия установява, че ако законодателят на щата „премести постоянното си местожителство извън своя окръг, офисът ще стане свободен по закон“, което означава, че законодателят би се лишил от право да служи.

Точно това се случи в моя роден град Бойзи, Айдахо, когато градска съветничка беше законно принудена да напусне поста, след като по невнимание се премести от района, който представляваше.

Защо има изисквания за пребиваване?

Въпреки че може да е неудобно, има основателни причини да се установят законови изисквания за пребиваване.

Създателите обсъдиха много от тях: Александър Хамилтън твърди, че поради изискването за пребиваване представителите в Конгреса „не само ще донесат със себе си значителни познания за неговите закони и местни познания за съответните им области.“ С други думи, представителите с местни връзки биха били по-склонни да разберат уникалните нужди на своите избиратели и по този начин как да ги представят най-добре.

Но тези изисквания не са лишени от своите недостатъци. Например, моето собствено изследване предполага, че в щатите с по-строги изисквания за пребиваване техните щатски законодателни окръзи като цяло са по-изменени – тоест окръзите са съставени с цел облагодетелстване на избора на определен законодател или партия. Защо? Тъй като щатските законодателни органи, които решават процесите на пренасочване на техните щати, изглежда правят всичко възможно, за да начертаят деформирани райони, които да включват домовете на титулярите.

Изискванията за пребиваване също представляват значително препятствие пред качеството на кандидатите. Това е така, защото, за разлика от Конгреса, щатите често определят дори по-строги стандарти за длъжности като губернатор и щатски законодател, в някои случаи изискващи много години пребиваване, преди да се квалифицират за кандидатстване. Колкото по-тежко е изискването за пребиваване – например изискване на пет, а не на две години пребиваване преди заемане на длъжност – толкова повече иначе квалифицирани граждани законът изключва от служба.

В моя собствен анализ на изискванията за пребиваване на губернатор аз установиха, че много щати възпрепятстват до една пета от техните жители да служат като губернатори в резултат на изискванията за пребиваване и повече от 30% в случая на Аляска.

Във време, когато все по-малко и по-малко американци показват каквото и да било интерес да се кандидатират за длъжност – въпреки че те все повече и повече не одобряват политиците – това е сериозна загриженост за гражданите и законодателите, с които трябва да се съобразяват.

Тубервил ще плати ли за изхвърлянето на килими?

Дори ако Tuberville не се сблъска със съдебни проблеми, това може да се превърне в политическа отговорност за него и политическите научни изследвания потвърждават това. В моята книга „Предимство на родния терен“ открих, че кандидатите, които са родени и израснали в родните си райони, постоянно превъзхождат така наречените „търсачи на килими“ – тези с малко или никакви връзки с техните райони – на изборите за Конгрес.

Това също се разигра по начини на високо ниво в реалния свят. По време на кампанията за междинните избори през 2022 г. новините огряха от подигравките на гласоподавателите в Пенсилвания за опитите на републиканския кандидат за Сената Мехмет Оз да изглежда като обикновен жител на Пенсилвания, докато – наред с други злополуки – записва предизборни видеоклипове в дома си в Ню Джърси и произнася погрешно името на местен жител верига магазини за хранителни стоки.

Някои от колегите на Tuberville от селския щат, като Montana Democrat Джон Тестър и демократът от Западна Вирджиния Джо Манчин също значително надминаха очакванията на своята партия в своите щати, отчасти благодарение на дълбоките местни връзки и автентичността.

От друга страна, Тубервил е републиканец в доминиран от Републиканската партия Алабама и лоялен войник на бившия президент Доналд Тръмп в щат, където Тръмп е популярен. Плюс това, въпреки че Тубервил е роден и израснал в Арканзас, той се превърна в герой в Алабама през 2000-те години като успешен главен треньор на футболната програма на университета Обърн.

Тубервил също има достатъчно време да изчисти тази бъркотия , тъй като той не е за преизбиране отново до 2026 г. Въпреки това, освен ако не може да покаже някои по-конкретни доказателства за пребиваване, съдебно дело за оспорване на местните му пълномощия може да не е изключено.

Тази статия е препубликувана от The Conversation, независим новинарски сайт с нестопанска цел, посветен на споделянето на идеи от академични експерти. Разговорът има разнообразие от завладяващи безплатни бюлетини.

Написано е от: Charles R. Hunt, Boise State University.

Прочетете повече:

Етикетът „carpetbagger“, който Фетерман лепна на Оз, може да е бил ключът към победата му

Когато става въпрос за обяснение на изборите в Конгреса, фалшификатите са надценени

Чарлз Р. Хънт не работи, не консултира, не притежава дялове или не получава финансиране от която и да е компания или организация, която би се възползвала от тази статия, и не е разкрил никакви съответни връзки извън тяхното академично назначение.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР