Съобщава се, че коалиция от държави-членки на НАТО ще изпрати

...
Съобщава се, че коалиция от държави-членки на НАТО ще изпрати
Коментари Харесай

ISW: С чуждестранните танкове Украйна има повече шансове срещу Русия

Съобщава се, че коалиция от държави-членки на НАТО ще изпрати на Украйна съвременни съществени бойни танкове. Wall Street Journal заяви на 24 януари, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се готви да изпрати забележителен брой танкове Abrams M1 в Украйна и че Белият дом може да разгласи доставката незабавно на 25 януари. Германският вестник Der Spiegel заяви през януари 24, че немският канцлер Олаф Шолц реши да достави на Украйна минимум една танкова рота (14 танка) от съществени бойни танкове Leopard 2 в неустановен период.

Полша евентуално ще изпрати на Украйна танкове Leopard 2 след решението на Германия . Страната публично изиска от Германия позволение да трансферира полските танкове Leopard 2 в Украйна, а немският външен министър Аналена Бербок съобщи, че Берлин няма да пречи на такова решение. Британски публични лица потвърдиха на 16 януари, че Обединеното кралство ще изпрати на Украйна 14 танка Challenger 2 в Украйна. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че не изключва опцията Франция да изпрати на Украйна танкове Leclerc на 22 януари.

Това написа в новата сводка на " Института за проучване на войната " (ISW). 
 Spiegel: Германия изпраща танкове на Украйна Обновена
Spiegel: Германия изпраща танкове на Украйна

Ще разреши и на Полша да изпрати танкове

Предоставянето на главните бойни танкове на Украйна от западните страни ще помогне на Украйна да води механизирана война, с цел да победи съветските военни и да освободи украинска територия. ISW по-рано разяснява, че Западът е съдействал за неспособността на Украйна да се възползва от приковаването на съветските сили в Бахмут посредством постепенно пренасяне или задържане на оръжейни системи и доставки, които са от значително значение за широкомащабни интервенции за контранастъпление. Украинският главнокомандващ Валерий Залужни по-рано акцентира през декември 2022 година, че Украйна се нуждае от 300 съществени бойни танка (наред с други оръжейни системи), с цел да даде опция на украинските контранастъпления.

Началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов продължи да поставя старания да показа себе си и обичайна съветска военна командна конструкция като същински бранители на Русия. Герасимов повтори на 23 януари, че съветският президент Владимир Путин е одобрил проекта на съветския министър на защитата Сергей Шойгу за развиване на способността на съветските сили да реагират на " нови закани за военната сигурност " на Русия, а Герасимов упрекна Украйна и страните от НАТО, че се стремят да заплашват Русия.
 Украйна призна прогрес на руснаците към Бахмут
Украйна призна прогрес на руснаците към Бахмут

Денис Пушилин разгласява видео от сринатия Соледар

Герасимов се базира на историческата роля на съветския общоприет щаб в управлението и отбраната на Русия през няколко военни рецесии, в това число Великата отечествена война (Втората международна война). Герасимов твърди, че модерна Русия в никакъв случай не е познавала такова равнище и активност на военните дейности и загатна, че актуалната война в Украйна съставлява най-голямата опасност за Русия след Великата отечествена война, заради което се постанова управлението и отбраната на съветския общоприет щаб под командването му.

Рамкирането на войната от Герасимов и продължаващите старания на Генералния щаб за възкръсване в историческия подтекст на Великата отечествена война е част от продължаващата акция за противопоставяне на възходящата власт и въздействие на финансиста на групата " Вагнер " Евгений Пригожин, ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров и техните съответни паравоенни структури, всички от които заплашват Герасимов и съветския общоприет щаб, както ISW заяви по-рано. Той също по този начин продължава напъните на Путин да преформулира актуалната битка като изпитание като Великата отечествена война, с цел да оправдае продължителните претенции за жертви и готовност от съветския народ.

Руското издание РБК съобщи на 23 януари, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу е назначил генерал-полковник Сергей Кузовлев за командващ Южния боен окръг (ЮВО) и генерал-лейтенант Евгений Никифоров за командващ Западния боен окръг (ЗВО).  Никифоров е заменил Кузовлев като пълководец на ОМП, откакто Кузовлев е заемал длъжността от 13 декември 2022 година до 23 януари 2023 година Министерството на защитата на Обединеното кралство твърди, че съветското министерство на защитата (МО) е назначило Кузовлев за пълководец на ОМУ в края на октомври 2022 година Въпреки това RBK твърди, че съветското МО е назначило генерал-лейтенант Роман Бердников за пълководец на ОМП през октомври 2022 година Главното ръководство на украинското военно разузнаване (ГУР) заяви на 26 декември 2022 година, че Никифоров е напуснал длъжността си като шеф на щаба на Източния боен окръг (ВВО), с цел да размени Кузовлев като част от вътрешните битки за власт сред финансиста на Вагнер Евгений Пригожин, Шойгу и Герасимов. Никифоров преди този момент е командвал бойците на групата Вагнер в Украйна като пълководец на 58-а общовойскова войска през 2014 година и може да има връзки с Пригожин.

Противоречивите известия допускат, че динамичността на командването на военния окръг остава непрозрачна, което демонстрира, че съветската войска се бори да вкара здрави командни структури и да поддържа обичайното командване.

Руските управляващи евентуално не престават напъните си да активизират етническите малцинства да се бият в Украйна . Радио Свободна Европа Радио Свобода (RFE/RL) заяви на 22 януари, че съветската гранична защита пречи на киргизките мигранти да изоставен Русия и споделят на мигрантите, че имената им са в описите за готовност.
 Песков: Указът за частичната готовност продължава да работи
Песков: Указът за частичната готовност продължава да работи

Това обаче не означавало продължение на мобилизацията

Това идва седмица, откакто ръководителят на съветския Следствен комитет Александър Бастрикин предложи активизирането на всички мигранти, получили съветски паспорти.

Украинският център за опозиция означи на 24 януари, че политиката на активизиране на мигранти може да се разшири и върху принудително депортирани украинци, които в този момент живеят в Русия и са били принудени да придобият съветско поданство. ISW по-рано заяви за напъните на съветските военни управляващи да трансферират тежестта на мобилизацията върху анклавите на етническите малцинства.

Руски и украински източници не престават да разискват разнообразни форми на настояща загадка готовност в съветска и окупирана украинска територия. Местна медия в Ставрополския край заяви на 20 януари, че няколко души са получили призовки да се явят във военните комисии в границите на една седмица, с цел да " изяснят " персоналните си данни. Украински източници също по този начин обявиха, че съветските управляващи не престават тайната готовност в окупирания Крим и в този момент изпращат призовки за готовност на служащи от ИТ и икономическия бранш, които преди този момент са имали отсрочвания.

Руското министерство на цифровото развиване по сходен метод разгласи на 19 януари, че ИТ чиновници, които дават отговор на избрани критерии , ще имат право да аплайват за отсрочвания, което допуска, че някои съветски промишлености не престават напъните да запазят работната си мощ в изискванията на готовност посредством разширение на опциите за отсрочване.

Съобщава се, че съветската отбранителна индустриална база усилва производството на безпилотни летателни апарати и муниции. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев посети индустриалния цех на концерна " Калашников " на 24 януари и разгласи, че се разширяват доставките на разследващи и атакуващи безпилотни самолети и муниции за поддръжка на интервенции в Украйна.

Медведев твърди, че увеличението на производството на дронове и муниции опровергава тези, които споделят, че Русия изчерпва тези активи и настоя, че страната ще може да създава всичко належащо за интервенции в Украйна през 2023 година

Руският президент Владимир Путин по-рано се оплака, че има липса на произвеждане на военни доставки като разследващи безпилотни самолети и прикани своите министри да издават по-бързи контракти за държавни поръчки за защита. Руски публични лица неотдавна започнаха редица старания, за да отговорят на апелите на Путин и настояванията на войските в Украйна.

Си Ен Ен заяви на 24 януари, че е получил документ от украинското военно разузнаване, описващ тактиката на " Вагнер " в Украйна. Разузнавателният документ акцентира ролята на основани на пандизчии групи за нахлуване с размер на отряд от 12 или по-малко, които са последвани от по-опитни бойци с по-висококачествено съоръжение. Си Ен Ен акцентира, че триумфът на " Вагнер " се основава на обстоятелството, че той съставлява голяма опасност в близки региони заради огромния брой пандизчии, които са хвърлени на дребна повърхност и чиято гибел в последна сметка няма значение за съветското общество.
 ISW:
ISW: " Вагнер " употребява пандизчии като пушечно месо в Украйна

Украйна чака съветска офанзива напролет

ISW по-рано заяви за потреблението от " Вагнер " на пандизчии, с цел да поддържа и ръководи своите интервенции. Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин продължава да поставя старания за подсилване на репутацията на затворническата мощ и изтощителния действен модел на " Вагнер ". На 24 януари Пригожин насочи апел към ръководителя на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин за въвеждане на член в съветския Наказателен кодекс, който да не разрешава обществени дейности, дискредитиращи доброволци и наказани и разпространяващи информация за техни минали закононарушения.

Украинските партизани нападнаха член на окупационната администрация на Запорожието на 24 януари. Руски и украински източници оповестиха, че украинските партизани са взривили колата на Валентина Мамай, проруски помощник, бизнесмен и член на окупационния съвет на Запорожие, в Бердянск с самоделно взривно устройство (IED).

Съобщава се, че съветските правоприлагащи органи и Министерството на изключителните обстановки работят на мястото на детонацията и го проверяват като случай на тероризъм и екстремизъм.

Руските окупационни управляващи в Бердянск евентуално ще ескалират репресиите на правоохранителните органи против хипотетичните партизани в отговор на случая.

Руските органи за сигурност не престават да атакуват общностите на кримските татари в окупирания Крим. Подкрепяният от Русия началник на окупационната администрация на Крим Сергей Аксьонов съобщи, че органите на реда са задържали шестима лица по съмнение в тяхната принадлежност към Хизб ут-Тахрир ал-Ислами (панислямистка политическа организация, която исторически е била дейна в Централна Азия и в Крим измежду общността на кримските татари и това е неразрешено в Русия).

Правозащитната неправителствена организация " Кримска взаимност " съобщи, че съветската Федерална работа за държавна сигурност (ФСБ) е направила случайни набези в семействата на кримски татари в Дзанкой в ранните часове на сутринта на 24 януари и задържа шестима лица на незнайни места.

Руските служби за сигурност исторически са се насочвали към кримскотатарските общности, с цел да консолидират обществения надзор над окупирания Крим и да показват антируските настроения като екстремистка или терористична активност, свързвайки ги с Хизб ут-Тахрир, която е неразрешена в Русия.

Ръководителят на Донецката национална република (ДНР) Денис Пушилин назначи нов началник на окупационната администрация на Мариупол в опит да затвърди административния надзор върху огромен окупиран град в Донецка област. На 24 януари Пушилин подписа декрет за назначение на Олег Моргун, някогашен началник на Новоазовския регион, за началник на Мариупол.

Руските медии оповестяват, че Моргун е заменил Константин Иващенко, макар че в указа на Пушилин не се загатва по какъв начин и за какво Иващенко е заменен.

Украинският консултант на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко допусна, че Пушилин се пробва да угоди на съветските управляващи, като заменя чиновници, свързани с ДНР, с чиновници, свързани с Русия. Пушилин евентуално е направил тази смяна, с цел да консолидира административния надзор над Мариупол и да сплоти управлението на ДНР с съветските управляващи, с цел да обезпечи по-добро финансиране на дейностите на своята администрация в Мариупол.

Руските окупационни управляващи не престават напъните си да консолидират обществения, икономическия и бюрократичния надзор върху окупираните територии посредством въвеждане на разнообразни планове за " стандарт на живот ". Руският президент Владимир Путин изиска на 24 януари от съветския министър председател Михаил Мишустин да форсира набор от ограничения за възстановяване на стандарта на живот в окупираните региони на Украйна и акцентира, че към този момент са отпуснати средства за тези цели.

Окупационният началник на област Херсон Владимир Салдо твърди, че Путин е наредил на окупационната администрация на Херсон да докара 85% от пътищата в област Херсон до уместно положение до 2027 година и е отпуснал 10 милиарда рубли (около 144 446 долара) за този план.

Ръководителят на Луганската национална република Леонид Пасечник очерта напъните на Министерството на строителството и жилищното строителство на ЛНР да приготви строителен конкурс " Жилища и градска среда ". Пасечник означи също, че съветски чиновници от Тюменска област са поели план за главен ремонт на ръководството на лечебните заведения в Сорокине, Луганска област.

Ръководителят на ДНР Денис Пушилин по сходен метод разгласи, че съветски чиновници от Ростовска област строят водопровод , който да придвижва вода от Ростовска област до окупираната Донецка област.

Подобни инфраструктурни планове евентуално имат за цел да показват окупационните администрации като продуктивни и ефикасни, като в същото време основават взаимозависимост от съветската инфраструктура и обществени и стопански услуги.

Руските окупационни управляващи не престават ограниченията за изтриване на украинската еднаквост и втълпяване на проруски идеали в обществената сфера на окупираните региони. Украинският противодействуващ център заяви на 24 януари, че съветските сили в окупираната Луганска област изземват в огромен мащаб книги, свързани с украинската история и еднаквост.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че съветските сили отстраняват украинската литература от книжарниците и библиотеките и ги заменят с съветска.

Руските окупационни управляващи подхващат ограничения за създаване на инфраструктура за локални избори в окупираните региони . Руско опозиционно издание заяви, базирайки се на вътрешни източници в Кремъл, че предизборният блок на съветската президентска администрация се готви за избори за регионални парламенти и общински препоръки в окупираните региони на Украйна.

В публикацията се отбелязва, че Кремъл се надява да организира локални избори през септември 2023 година в сходство с деня за единно гласоподаване в Русия, с цел да насити окупационните администрации с проруски колаборационисти.

Путин евентуално се надява да употребява локалните избори , с цел да сътвори легитимност на съветската окупация на райони на Украйна, като показа локалното население като ангажирано в изборния развой и готово да гласоподава за проруски политици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР