Ирански режисьор и неговият продуцент са изправени пред затвор за показване на филм в Кан без разрешение от държавата

...
Съобщава се, че ирански режисьор и неговият продуцент са изправени
Коментари Харесай

Съобщава се, че ирански режисьор и неговият продуцент са изправени пред затвор и им е забранено да правят филми, след като са показали филм на филмовия фестивал в Кан без одобрение от правителството

От ДЖОН ГАМБРЕЛ Associated Press, 17 август 2023 г., 5:42 ч.

ДУБАЙ, Обединени арабски емирства – Ирански режисьор и неговите Съобщава се, че продуцентът е изправен пред затвор и им е забранено да правят филми, след като са показали филм на филмовия фестивал в Кан без одобрение от правителството, привличайки незабавни международни критики от водещия американски режисьор Мартин Скорсезе и други.

Режисьорът Саид Рустаи и продуцентът Джавад Норузбейги пътуваха до Кан миналата година, за да покажат „Братята на Лейла“, състезавайки се за голямата награда „Златна палма“ на фестивала. Филмът се фокусира върху семейство, което се бори да свърже двата края, докато Иран е изправен пред международни санкции и включва последователности, показващи протести в Ислямската република, докато поредица от национални демонстрации разтърсват нацията.

Филмът също така изобразява как силите за сигурност бият демонстранти, протестиращи срещу закъсалата икономика на Иран, което вече предизвика масови протести и кървави репресии на силите за сигурност, убивайки стотици. Семейството в него губи всичките си спестявания заради бързото обезценяване на иранската валута риал, нещо, с което иранците в цялата страна живеят от години.

Освен това, застаряващият патриарх, трупащ богатството на семейството си и принуждавайки ги да изпаднат в мизерия за шанс за лична слава, може да се разглежда като алегория на иранската теокрация.

„Братята на Лейла“ не взеха желаната Златна палма, но в крайна сметка спечелиха две други награди в Кан. Властите в Техеран обаче не номинираха филма за Оскар въпреки успеха му на известния френски филмов фестивал, нещо, което Рустаи по-късно критикува в публикувани коментари.

Във вторник вестник Etemad съобщи, че Революционният съд на Техеран е осъдил двамата мъже на шест месеца затвор за създаване на „пропаганда срещу системата“.

Мъжете показаха филма „в съответствие с контрареволюционното движение... с цел търсене на слава, за да се подготви храна и да се засили медийната битка срещу Иран религиозен суверенитет“, се казва в съдебното решение, според Etemad, базиран в Техеран вестник, управляван от реформисти.

Съдията условно отложи всички освен 10 дни от присъдата затвор за следващите пет години, пише вестникът. На мъжете обаче ще им бъде забранено да правят филми и да общуват с хората в областта през този период, както и трябва да посещават задължителен курс по създаване на филми, като същевременно „запазват националните и моралните интереси“. Присъдата подлежи на обжалване.

Никоя друга голяма медия в Иран не съобщи за присъдата и Etemad не обясни как се е стигнало до тази информация. Иранските революционни съдилища провеждат изслушвания при закрити врата за предполагаеми заплахи към правителството на Иран, като вземат почти всеки случай, включващ заподозрян със западни връзки или изправен пред обвинения в шпионаж.

Международната реакция срещу присъдата беше бърза. Скорсезе, известен с филмите си „Goodfellas“, „Casino“ и предстоящия „Killers of the Flower Moon“, помоли хората онлайн да подпишат петиция в знак на протест срещу присъдата на мъжете, „за да могат да продължат да бъдат силата на доброто в света .”

Международният филмов фестивал в Биариц, на който Рустаи председателства журито тази година, също веднага разкритикува присъдата и поиска тя да бъде отменена от иранското правосъдие.

„Единственото му престъпление е, че е режисьор със свободен дух“, казаха от фестивала. „Въпреки че той дори не е на 35, неговият остър поглед върху обществото го прави един от днешните големи международни режисьори.“

Дори в Иран има гняв относно присъдата. Иранската асоциация на кинорежисьорите излезе с онлайн изявление, в което се казва, че „надпреварата за издаване на обидни присъди, която на същото време подкопава самата съдебна система, навлезе в нов етап.“

„Ако смятате, че като издавате такива унизителни решения, вие помагате за решаването на проблеми, доведете хората заедно създавате радост и надежда и укрепвате националната сигурност, тогава не сте успели“, се казва в изявлението.

Мисията на Иран в ООН не отговори веднага молба за коментар.

Иранските режисьори, макар и аплодирани в международен план, отдавна са изправени пред правителствен натиск у дома. Същото важи и за актьорите, особено след смъртта през септември 2022 г. на 22 -годишната Махса Амини, след като беше задържана от моралната полиция на страната за неправилно носене на задължителна забрадка. Смъртта й предизвика национални протести и доведе до репресии на силите за сигурност, при които загинаха над 500 души и бяха арестувани повече от 22 000 други.

Една от главните актьори в „Братята на Лейла“, носителката на „Оскар“ Таране Алидуости, се оказа задържана и по-късно освободена под гаранция след публикация онлайн в подкрепа на протестите . Тя публикува своя снимка без задължителното покривало на главата, държаща табела с надпис „Жени, живот, свобода“ на кюрдски – лозунгът, прегърнат от демонстрантите по това време.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР