Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно

...
Сънят за хубост не е мит. Хората, които спят достатъчно
Коментари Харесай

Спящата красавица

Сънят за красота не е мит. Хората, които спят задоволително (около 8 часа на денонощие) наподобяват по-млади и по-рядко имат проблеми със затлъстяването. Всъщност този резултат се дължи на хормона мелатонин, които ни кара нощно време да се гмурваме под завивките. Под негово въздействие клетките и тъканите се регенерират, извеждат се свободните радикали от организма (основните виновници за стареенето) и се разграждат мазнините.

Но щом е открит изворът на безконечната младост, несъмнено се питате, за какво продължаваме да стареем. Ами тъй като с възрастта синтезът на мелатонин понижава. Това е повода новородените да спят по 16-20 часа на денонощие, а най-възрастните единствено по 4-5 часа. Но най-тревожното е, че производството на този нужен за здравето и хубостта ни хормон, може прибързано да се разстрои.

Мелатонинът се прозивежда от епифизата –жлеза ситуирана в мозъка, която се въздейства от светлината. Нормално равнището на хормона в кръвта ни през светлата част на деня е ниско, само че със здрачаването стартира засилено да се създава. Така към среднощ мелатонинът доближава оптималната си централизация в кръвта и това продължава до развиделяване, когато още веднъж под влияние на светлината, равнището му внезапно спада. Използването на изкуствено осветяване обаче обърква епифизата и естественият темп на сън и бодърстване се нарушава – лягаме все по-късно, спим неспокойно, а денем сме отпаднали.

Другият забавен факт е, че мелатонинът се синтезира от различен хормон – серотонина, които ни кара да се усещаме спокойни и в положително въодушевление. Съответно дефицитът на единият води до дефицит на другия. Крайните страсти и стресът са главните аргументи за дефицит на серотонин в организма, което ни прави освен по-раздразнителни, само че косвено води и до бодърствуване.

И защото освен изкуственото осветяване, само че и стресът са неделима част от актуалният метод на живот, огромна част от хората страдат от прибързано нарушаване на секрецията на мелатонин, а оттова и от разтревожен сън. Какви са рисковете от това? Преждевременно стареене, намалена имунна отбрана, нарушавания в паметта и концентрацията, затлъстяване, даже развиване на рак (под влияние на свободните радикали). Всичко това звучи стряскащо. Логично изниква въпросът по какъв начин можем да го избегнем.

Ето и няколко съвета по какъв начин да извикаме съня:

Сънят за красота преди среднощ има научни доказателства. Най-много мелатонин се създава при тези хора, които си лягат не по-късно от 22 часа и стават още призори. Затова лягайте си допустимо най-рано.

Не преяждайте вечер – усилената работа на храносмилателната система, подтиска секрецията на мелатонин.

Някои етерични масла работят релаксиращо на нервната система и оказват помощ за по-добър сън. Такива са да вземем за пример лавандулата, маточината и босилекът.

Не спете на включен тв приемник или нощна лампа и въобще осигурявайте си цялостна мрачевина по време на сън. Ако ви се наложи да станете през нощта, не светвайте лампата, защото това ще докара до внезапен спад на нужния за съня мелатонин.

Освен кафето и черният чай има и други привидно почтени храни и питиета, които нарушават съня, да вземем за пример какаото и шоколадът. Кофеинът в тях е изцяло задоволителен,за да разстрои сънят ви.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР