Сънят е жизненоважен компонент на човешкото здраве и количеството сън,

...
Сънят е жизненоважен компонент на човешкото здраве и количеството сън,
Коментари Харесай

Защо на някои хора им е нужен 8-часов сън, а на други им стигат само 5 часа?

Сънят е жизненоважен съставен елемент на човешкото здраве и количеството сън, от което се нуждае човек, се трансформира с възрастта. Както при останалите функционалности на тялото, сънят има модели. Някои модели на сън значат, че човек спи един път дневно, до момента в който други значат, че спи на шпации.

Моделът на съня на всеки човек зависи от неговия вътрешен биологичен часовник (циркаден ритъм). Циркадният темп е рутина от биологични и поведенчески процеси, които протичат всеки ден в границите на 24-часов цикъл.

Монофазен сън

Монофазният сън е това, което днешното общество би нарекло „ естествен “ модел на сън. Съществува обаче полемика, че това не всеки път е било по този начин. Този модел на сън се е трансформирал в „ норма “ по време на индустриалната гражданска война, когато работното време е станало по-дълго от естественото.

Някои учени настояват, че след появяването на електричеството и нарасналото излагане на ярка светлина, равнищата на мелатонин понижават, както се случва, когато човек е изложен на слънчева светлина. Това може да прекъсне цикъла сън-събуждане на човек и да има негативно влияние върху продължителността на съня.

Двуфазен сън

Тези хора, които практикуват двуфазен сън, нормално спят дълго през нощта, в продължение на 5-6 часа и имат по-кратък интервал на сън или сънливост денем. По-краткият интервал на отмора нормално продължава 30 минути и дава подтик на сила за довеждане докрай на деня. Ползите от дрямката включват усъвършенствана памет и дарба за учене, нараснала зоркост и усъвършенствано въодушевление.

Дрямката обаче може да продължи по-дълго, може би 90 минути. Удължената сънливост от 90 минути разрешава на човек да има един цялостен цикъл на сън. Някои учени споделят, че двуфазният сън е по-здравословен модел на сън от монофазния модел на сън, а някои общества са приели двуфазния модел на сън като естествен.

Друга форма на двуфазен сън е сегментираният сън, който някои хора могат да дефинират като най-естествения от всички модели на сън. Сегментираният сън включва два интервала на сън, като и двата се случват през нощта. Човек, който има сегментиран сън, спи 6-8 часа, само че на два пъти през нощта.

Една доктрина, показана от историка Роджър Екирх, гласи, че преди индустриализацията в света е било обикновено хората да имат първи и втори сън. Това значи, че човек е спял на два сегмента от време през цялата нощ с интервал на пробуждане от към един до два часа сред тях.

Полифазен сън

Хората, които имат многофазен (полифазен) сън могат да спят от 4 до 6 пъти дневно. Тези комбинации от сън са разграничени на категории:

Дълъг сън от към 3 часа с почти три 20-минутни дремки през целия ден;

Само 3 часа сън дневно под формата на шест 30-минутни дремки през целия ден (метод Уберман);

Само 2 часа сън дневно под формата на 30 минути сънливост на всеки 6 часа (режим на сън „ димаксион ”)

Нуждата от сън е друга при обособените хора. Някои изискват 8 солидни часа сън, с цел да се усещат отпочинали. Други обаче може да водят работлив и здравословен живот с 5 часа сън на нощ с къса сънливост или дремки денем, написа Puls.bg.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР