Санково-Медвежие в Беларус е поредният руски ексклав, но за разлика

...
Санково-Медвежие в Беларус е поредният руски ексклав, но за разлика
Коментари Харесай

Защо това мистериозно руско село е откъснато от страната и изоставено?

Санково-Медвежие в Беларус е следващият съветски ексклав, само че за разлика от Калининград историята му е много злокобна.

Малко хора знаят за двете съветски села, които инцидентно са откъснати от страната: Санково и Медвежие. Загубена измежду беларуските гори и блата, тази съветска земя рядко се посещава от хора от Русия или от Беларус.



Днес мъчно може да се откри произходът на тези две селища: има разнообразни версии за разнообразни събития, само че всички се свеждат до няколко руснаци, които купуват това парче земя, с цел да се заселят.

След Втората международна война селищата са откъснати от останалата част от съветската територия, защото линията земя, свързваща ги с родината, е  на Беларуската руска република. Промяната не оказва действителен резултат върху живота на локалното население, защото Русия и Беларус са две елементи на една страна – Съюз на съветските социалистически републики.



През годините това е доста плътно населено място: има групова плантация, клуб, магазин и гробище. Всеки гражданин носи едно от, постоянно срещани в региона: Добродей, Песенко, Молчанов или Справцев.

„ Нашето село имаше една улица. Къщите бяха ситуирани отляво и отдясно [на улицата]. Всички живеехме като едно семейство. Никога не затваряхме вратите си, всяка [къща] беше [винаги] отворена “, спомня си Антонина Добродей, една от някогашните жителки на ексклава в изявление за .

Скоро обаче общността е принудена да се пресели.
Чернобилската злополука
Когато на 26 април 1986 година се случва злополуката в Чернобил, следствията след детонацията засягат огромни територии на Украйна, Русия и Беларус. Разположени покрай границата на тези три страни, селата Санково и Медвежие би трябвало да бъдат евакуирани в името на сигурността на жителите им.

Добродей е единствено на шест, когато това се случва, само че си спомня по какъв начин кравите са отнемани от семействата, защото за хората било рисково да не престават да употребяват млякото им. Районът е избран като „ зона на изключване “ и жителите му би трябвало да се преселят другаде.



Днешното положение
Тъй като двете села са изоставени, къщите към този момент са полуразрушени. Днес никой не живее в региона, защото той към момента се счита за нечист и рисков.

Възможно е да посетите ексклава, само че ви трябва от управляващите в Беларус, като се уточни причина за визитата, защото съветското парче земя е обгрънато от нечиста беларуска гора, която няма по какъв начин да се заобиколи.



Бивши поданици на селата Санково и Медвежие от време на време се връщат, с цел да посетят гробището, където почиват техните предшественици. Самотният локален представител на беларуските власти  предупреждава редките гости да не събират гъби или плодове, защото те към момента са рискови за хората.

Той , че постоянно носи със себе си паспорт, в случай че има намерение да пресича интернационалната граница и да влезе на територията на съветския ексклав, само че в никакъв случай не е бил проверяван от съветски управляващи.



Мамлуков споделя, че в миналото е имало , обозначаващ региона като съветска територия, само че към този момент го няма. Официално обаче тази дребна територия в гората на Беларус към момента принадлежи на Русия.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР