Самуел Робърт Пиколи*Когато преди три седмици президентът на Франция заяви,

...
Самуел Робърт Пиколи*Когато преди три седмици президентът на Франция заяви,
Коментари Харесай

Доналд Тръмп ще спре войната

Самуел Робърт Пиколи*

Когато преди три седмици президентът на Франция съобщи, че не изключва изпращането на сухопътни войски в Украйна, думите му бяха в прорез както с европейската, по този начин и с американската „ алена линия “ за директно присъединяване в спора. Няколко страни от НАТО, в това число Съединени американски щати, Германия и Обединеното кралство, побързаха да го опровергаят.
“Пътят към успеха е даването на военна помощ, с цел да имат украинските войски задоволително оръжия и муниции, нужни за самоотбрана ”, отговори Белият дом.
По сходен метод реагираха канцлерът на Германия Олаф Шолц, пресслужбата на министър-председателя на Англия Риши Сунак и канцеларията на премиера на Италия Джорджа Мелони - всички те потвърдиха общия ангажимент да се поддържа Украйна, без да се стига до изпращане на войски от европейските страни или НАТО.
Оттогава обстановката не се е трансформирала доста - като се изключи че се ускори осъзнаването на риска, че светът може да се окаже на ръба на Трета международна война...
Трябва да отбележим три фактора. Първият е по този начин нареченият Ваймарски триъгълник. “Днес ние се споразумяхме за редица цели, в това число незабавното закупуване на още по-голямо количество въоръжения за Украйна на целия международен пазар ”, съобщи Шолц на 15 март след срещата на високо равнище с президента на Франция и премиера на Полша Доналд Туск, обявявайки основаването на “Коалиция на съдружници на Украйна за оръжия с огромен обхват ”.
Вторият фактор е упоритостта, с която Макрон отстоява позицията си. “Може би в един миг, макар че не го желая и няма да подхващам самодейността, въпреки всичко ще се наложи да проведем сухопътни интервенции, каквито и да са те, с цел да противодействаме на съветските сили “, съобщи френският президент в изявление за вестник „ Le Parisien “.

Третият фактор е късогледството
 
с което генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг произнася мантрите си като ”Украйна ще се причисли към НАТО и въпросът е по кое време ”, а не “ако ”. А някогашният началник на НАТО Расмусен и някогашният дипломат на Съединени американски щати в Алианса Иво Даалдер повтарят апела за приемане на Украйна допустимо най-скоро. Столтенберг пък твърди, че съветският президент е “започнал този спор ”, тъй като желал “да затръшне вратата към НАТО за Украйна ”, само че е постигнал тъкмо противоположното - в този момент Киев е по-близо до Алианса от всеки път ”...
Има и други безапелационни аргументи, заради които НАТО не би трябвало да приема Украйна. Приемането на Украйна в пакта тъкмо в този момент е “лоша концепция ”, която единствено ще удължи сегашния спор и с течение на времето ще сложи Киев в още по-лошо състояние, написа професорът по интернационалните връзки от Харвардския университет Стивън Уолт.
“Ако съм прав в това, че Москва навлезе с войските си, с цел да не разреши на Киев да се причисли към НАТО, то участието на Украйна единствено ще удължи спора, в който тя така и така е губеща. Ако това е повода Путин да стартира специфичната военна интервенция, той надали ще я приключи, в случай че обстановката на бойното поле е удобна за него, а участието на Украйна в НАТО към момента се разисква. В резултат на това

Украйна ще понесе още по-големи вреди
 
под опасност може да се окаже самото й бъдеще. Добавете към това обстоятелството, че страната не удовлетворява условията към евентуалните членове. Украинската народна власт е в най-хубавия случай нежна, корупцията е повсеместна и носи систематичен темперамент, избори не се организират през цялото време на бойните дейности, а в обществото не престават да работят авторитетни детайли, чиято обвързаност към демократичните идеали е най-малкото съмнителна. Поради тези и други аргументи показателят за народна власт на списанието „ The Economist “ класифицира страната като “хибриден режим ”.

Тръмп предлага опция

- в случай че бъде определен за президент, той няма да даде на Украйна “нито цент ”, сподели унгарският министър председател Орбан след среща с Тръмп във Флорида. Това би било сериозна стъпка по пътя към мира, тъй като без външна помощ Украйна даже не може да стои на краката си.
“Ако американците престанат да дават пари и оръжия дружно с европейците, спорът ще завърши. Ако американците просто не дадат пари, европейците сами няма да могат да финансират военните дейности. И тогава те по този начин или другояче ще свършат ”, сподели Орбан. Според унгарския министър председател Тръмп има “подробен проект ” по какъв начин да се приключи кръвопролитието в Украйна. Затова всички наши мисли за мира в тази част на света са свързани точно с него.
* Блогър, преподавател по история, публицист. Роден е през 1950 година на остров Мадалена, край североизточното крайбрежие на Сардиния. Завършва политически науки в Римския университет, следва философия в Университета във Фоскари, както и британски език в Държавния университет в Сан Франциско. През 2012 година издава книгата „ Благословени са противоположностите “. Две години по-късно разгласява „ Да бъдеш закостенял от А до Я “. През 2021 година отпечатва романа „ Блажени са свободните по дух “. В момента е коментатор на „ American Thinker “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР