Самоволното назначаване на инжекционни медикаменти, регистрирани за лечение на захарен

...
Самоволното назначаване на инжекционни медикаменти, регистрирани за лечение на захарен
Коментари Харесай

Лекар предупреждава за опасната мода за отслабване с лекарства за диабет

Самоволното назначение на инжекционни лекарства , регистрирани за лекуване на захарен диабет вид 2 и затлъстяване , в опити за намаляване, както и на всяко друго лекуване, може да бъде доста рисково. Това разяснява за Българска телеграфна агенция доцент Вера Карамфилова, ендокринолог в УМБАЛ „ Александровска “ във връзка информации, които от време на време се появяват в интернет и медии в последните месеци, за „ мода “ за намаляване с инжекции с инсулин, приписвано главно на хора от шоубизнеса у нас.

Тези инжекционни лекарства, регистрирани за лекуване на захарен диабет вид 2 и затлъстяване, не са инсулин и нямат нищо общо с инсулина, с изключение на, че се ползват подкожно и с такива устройства, наречени химикалки, както се ползва инсулинът, изясни доцент Карамфилова и добави, че това е единствената аналогия. Оттам нататък това са напълно разнообразни от инсулина група лекарства, регистрирани в началото за лекуване на захарен диабет вид 2, при който над 90% от пациентите са с наднормено тегло и затлъстяване, които медикаменти с изключение на, че понижават равнищата на кръвната захар, имат и доста спомагателни резултати, едни от които е потискането на апетита и отслабването на тегло, уточни лекарят. Доц. Карамфилова означи, че са извършени редица клинични изследвания с някои от тези лекарства при пациенти без захарен диабет, а единствено със затлъстяване, и това е дало опция за регистрация за приложимост единствено на един автентичен артикул на този стадий за лекуване на затлъстяване, не на всички.

Сред други спомагателни резултати, които се реализират с слагане на този медикамент, с изключение на угнетяване на апетита, е повишение възприятието за задоволеност при банкет на по–малко количество храна, удължение времето на изпразването на стомаха след хранене, като всичко това води до редукция на тегло, уточни лекарят. Тези лекарства са от групата на така наречен GLP–1 рецепторни агонисти, т.е. сходни на естествени хормони, които се отделят по време на хранене от тънките вътрешности и които повлияват редица други органи в човешкото тяло, в това число центъра на апетита в мозъка, инсулиновата секреция от панкреаса и така нататък Приети извън по този метод, те ускоряват това деяние и имат по–продължителен резултат от естествените хормони, сподели доцент Карамфилова.

Тя означи още, че медикаментът е регистриран за приложение при показател на телесна маса (ИТМ) над 30 кг/м2 или 27 кг/м2 и съществуване на съпътстващи болести, свързани със затлъстяването, каквато е индикацията и за други така наречен антиобезни лекарства, водещи до намаляване.

Ефектът върху телесното тегло е строго самостоятелен и зависи от доста фактори, в това число и от изходното тегло, самостоятелната сензитивност към медикамента, дали е налице придържане към здравословно хранене, има ли физическа интензивност, разяснява още лекарят за това какъв брой кг могат да се смъкват от здрав човек, да вземем за пример за месец, в случай че си бие тези инжекции. Доц. Карамфилова обаче уточни, че е значимо да се знае, че както при всички други лекарства и тук могат да се чакат странични резултати, включващи гадене, повръщане, виене на свят, главоболие. Това, което е извънредно значимо, е преценката за приложение на този медикамент да бъде от доктор ендокринолог, който да назначи подобен тип терапия след обширен обзор, в това число и на щитовидната жлеза и оценка на съпътстващи болести, които могат да бъдат противопоказание за приложение, сподели доцент Карамфилова. Друго доста значимо е, че тези пациенти би трябвало да бъдат проследявани от експерт по време на такова лекуване за оценка на неговата успеваемост, лабораторни проучвания, дълготрайност на приложение, добави тя.

Сред препоръките за здравословна загуба на тегло доцент Вера Карамфилова уточни хранителен режим на база на обичайна средиземноморска диета, и физическа интензивност.

През последните десетилетия сме очевидци на прогресивно повишаване както на затлъстяването, по този начин и на захарния диабет вид 2 в международен мащаб, което докара до изследвания на разнообразни диетични модели и по-задълбочено схващане на ролята на питателните субстанции в тяхното лекуване. Проучват се и разнообразни лекарства за лекуване. Много значимо преди всичко, несъмнено, е храненето, уточни експертът.

Традиционната средиземноморска диета е добре позната и е един от най-проучваните модели на здравословно хранене. Тя стана част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО през 2010 година, което е неоспоримо доказателство за нейните качества, означи доц.Карамфилова. Тя добави, че съществуват доста изследвания по какъв начин средиземноморската диета може да бъде потребен инструмент за надзор на сърдечно-съдовите рискови фактори, като нараснал холестерол, захарен диабет и хипертония.

Средиземноморската диета натъртва на плодовете, зеленчуците, зърнените храни, бобови растения, ядки, семена и зехтин . Тя се характеризира и с сдържан банкет на алено вино, сдържан банкет на риба и морски блага, птици, млечни артикули и ниска консумация на алено месо и захарни произведения, напомни експертът.

Когато методът с хранителен режим и физическа интензивност не успее да реализира задачите, се предлага прибавянето на медикаментозна терапия при лица с ИТМ ≥ 30кг/м2 или такива с ИТМ ≥ 27кг/м2 и свързани със затлъстяването съпътстващи болести, сподели още доцент Вера Карамфилова. Ако комбинацията от смяната в метода на живот и фармакотерапията също не успее, тогава би трябвало да се обмисли бариатрична хирургия при лица с високостепенно затлъстяване и ИТМ ≥40кг/м2 или тези с ИТМ ≥35кг/м2 и свързани със затлъстяването съпътстващи болести, сподели лекарят. Препоръчва се диетичният режим да включва калориен недостиг от 500 до 1000 kcal на ден или банкет на 1200 до 1600 kcal на ден, за редукция от 7-10% от тежестта, а при високостепенно затлъстяване и повече, сподели още доцент Карамфилова. Тя посочи, че това би трябвало да става постепенно, последователно и смяната да е за цялостен живот, а понижаване на тежестта да бъде с 0.5–1 кг седмично за реализиране на дълготрайни резултати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР