Самото произнасяне на заглавието на този филм предизвиква вълнение у

...
Самото произнасяне на заглавието на този филм предизвиква вълнение у
Коментари Харесай

Защо само влюбените живеят, а останалите просто съществуват? Вижте отговора във филма – шедьовър „Крадецът на праскови“ (ВИДЕО)

Самото изговаряне на заглавието на този филм провокира неспокойствие у по-старите генерации! Веднага изникват запаметяващи се подиуми от кино лентата с присъединяване на незабравимите Невяна Коканова и Раде Маркович – виж видеото. По романа на Емилиян Станев, режисьорът Въло Радев основава филм – шедьовър, в който фронтовата атмосфера на опустошителната Първа Световна война е сменена с привидното успокоение, царящо в края на войната в старопрестолния град Търново. Но и надалеч от „ първата линия “ войната и тук е поставила своя съдбоносен отпечатък.

Плененият сръбски боец Иво и Елисавета – дамата на върховен български офицер – се влюбват мощно, само че безнадеждно – любовта им е белязана с доста светлина и пристрастеност – по този начин както може да бъде единствено в състояние на война! Раздвоена сред моралните правила, с които е израснала и възпитана, и ненадейно избликналата обич, Елисавета избира да се отдаде напълно на възприятията си! Невена Коканова и Раде Маркович съумяват да се „ вживеят “ изцяло в функциите си, пресъздавайки превъзходно трогателните моменти на тайните срещи на влюбените, откраднатата деликатност и смяната в душите им. И Елисавета се отдава напълно на любовта, която я прави същински свободна, щастлива, изпълнена с блян и религия и загърбила всички морални ограничавания! Скуката, досадата, безнадеждността и безразличието остават обратно и тя осъзнава че животът й най-накрая е осмислен! Намира у себе си неподозирани сили да преодолее всички условности и морални правила, с цел да се отдаде напълно на новото, мощно и така дълго жадувано, само че и изстрадано възприятие! Но военновременното време изключва продължаването на тази по този начин красива любов… Тя приключва с насилствената гибел на Иво, последвана от самоубийството на Елисавета. Така, тя поставя края на един живот, вещаещ единствено страдалчество и мъка…Творбата на Емилиян Станев, пресъздадена по този начин безапелационно от креативния колектив на Вълю Радев, поражда размишления за комплицирания вътрешен свят на индивида в устрема му към благополучие.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР