Самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че е установила контрол

...
Самопровъзгласилата се Донецка народна република заяви, че е установила контрол
Коментари Харесай

Ожесточени боеве край Соледар и Бахмут, очаква се поредна вълна от ракетни атаки

Самопровъзгласилата се Донецка национална република съобщи, че е открила надзор над село Бахмутское покрай Соледар - град, за който се водят тежки боеве. С това известие стартира 320-ият ден от войната в Украйна.

Предния ден украинският президент Володимир Зеленски в ежедневното си послание назова Соледар, намиращ се в съседство с Бахмутское, " едно от най-кървавите места на фронта ": " Бахмут се държи без значение от всичко. И макар че огромна част от града е разрушена от съветските удари, нашите бойци отблъскват непрекъснатите опити за съветско нахлуване. Соледар се държи. Въпреки че има още повече опустошения и е доста мъчно... няма парче земя край тези два града, където някой жител да не е дал живота си за безумните хрумвания на господарите на съветския режим. Това е едно от най-кървавите места на фронта ", сподели той.

Според настоящата сводка на украинския общоприет щаб съветските войски са нанесли седем ракетни и 31 въздушни удара. Съществува риск от масиран удар по инфраструктурата.

Русия стартира атака в направленията Авдийвка, Бахмут и Лиман.

Няма признаци за образуване на настъпателни сили по северните граници на Украйна. Руското военно съоръжение, което идва в Беларус, е извадено от дълготрайно предпазване и би трябвало да бъде ремонтирано.

Междувременно Украйна назова погрешни изказванията на съветското министерство на защитата, че при удара по Краматорск са починали 600 украински бойци. Кореспондентите на западните медии не са разкрили доказателства за всеобща гибел на украински военнослужещи в Краматорск.

Руското министерство на защитата назова обстрела на Краматорск " интервенция на отмъщение " за удара по общежитието в Макеевка - изказванието на съветското министерство на защитата, че вследствие на тази " интервенция " са починали 600 украински военнослужещи, е погрешна и към този момент е подложена на критика в Русия, означават специалисти от Американския институт за проучване на войната (ISW).

Берлин не изключва опцията за прекачване на танкове " Леопард " на Украйна в бъдеще, съобщи немският министър на стопанската система Роберт Хабек.

В същото време секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов съобщи, че Русия възнамерява да сътвори лично произвеждане на ирански безпилотни самолети камикадзе, с които да нападна Украйна. Украинските управляващи са получили данни за производството на дронове от разследващата работа.

Британското военно разузнаване регистрира през днешния ден подсилване на съветските отбранителни линии в централната част на Запорожка област, Южна Украйна, по-конкретно по линията Василевка-Орехов, от левия бряг на река Днепър в източна посока. Русия поддържа огромно военно наличие в този бранш, отбелязва то във всекидневната си сводка, оповестена в " Туитър " от министерството на защитата на Англия, предава Българска телеграфна агенция.

Много евентуално е това усилване на отбранителния капацитет да отразява безпокойствие на съветското военно командване от огромна украинска контраатака в този южен украински район или в Луганска област на североизток, разяснява английското военно разузнаване. Според него огромен украински пробив в Запорожка област би сложил съществено под въпрос " сухопътния кулоар " сред Ростовска област в Южна Русия и анексирания полуостров Крим. От друга страна, в случай че въоръжените сили на Украйна напреднат към Луганск, това би отдалечило още повече постигането на провъзгласената цел на " специфичната военна интервенция " да бъде " освободен Донбас ".

Британското военно разузнаване отбелязва, че една от основните алтернативи пред съветското военно командване евентуално е на отбраната против коя от двете закани да даде приоритет.

Евентуален украински пробив през линията Василевка-Орехов би разкрил пътя към Мелитопол, където е основана назначената от Русия окупационна власт в Запорожка област. Главният град в район - Запорожие, остава под украински надзор.

На североизток, съветските сили отбраняват линия Сватово-Кременная, в западната част на Луганска област.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР