Самолети на руски авиокомпании продължават да летят до летища в

...
Самолети на руски авиокомпании продължават да летят до летища в
Коментари Харесай

Руски граждански самолети превозват мобилизирани до затворени летища

Самолети на съветски самолетни компании не престават да летят до летища в южните градове на страната, които са затворени за полети поради войната в Украйна . Регионалните медии пишат за превозване на мобилизирани със самолети, а специалисти предизвестяват, че сходни полети могат да бъдат рискови, проучва Руската работа на Би Би Си

На 7 октомври Федералната организация за въздушен превоз още веднъж удължи рестриктивните мерки за полети до съветските летища в Южна и Централна Русия - в този момент до 16 октомври. Тази възбрана е в действие от началото на войната в Украйна и постоянно се удължава - тя е обвързвана на първо място с сигурността на полетите.

" На съветските самолетни компании се предлага да провеждат транспорт на пасажери по различни направления ", предлага Агенцията.

Забраната донесе доста проблеми през лятото на бизнеса в южните региони. Например, анексираният от Русия Крим не беше наличен по въздух, което беше удар за туристическата промишленост, която остава източник на приходи за доста кримчани.

Въпреки това най-малко от края на септември самолетите на съветските цивилен самолетни компании - дружно със самолетите на Специалния летателен отряд (СЛО) " Россия " и на Министерствотона на защитата на Русия летят до затвореното летище " Платов " в Ростов на Дон и, евентуално, до Симферопол в Крим.

Съобщения за сходни полети започнаха да се появяват към седмица след оповестената в Русия частична готовност.

" Русия спря полетите над южните региони и до Крим неслучайно, тъй като има избрани условия за сигурност на полетите на гражданската авиация ", отбелязва военният наблюдаващ Юрий Федоров. Ако съпоставим полетите до Ростов на Дон и Симферопол, последните са по-опасни, прибавя специалистът.

В средата на август беше обявено за детонации на военното летище Белбек, което се намира покрай Севастопол в анексирания Крим. Тогава в една от версиите повода за случая беше упоменат дрон.

Къде отиват тези самолети?

С помощта на услугата Flightradar Би Би Си откри минимум пет полета, една от дестинациите на които беше затвореното летище " Платов " в Ростов на Дон. Според уеб страницата летището " краткотрайно не приема или изпраща самолети до второ разпореждане ".

Въпреки това полетите до там могат да бъдат открити в историята на полетите. И по този начин, на 30 септември аероплан " Еърбъс " A320 на " Уралски авиолинии " излетя от " Платов " до летище Колцово (Екатеринбург) и назад. На 3 октомври същият аероплан на същата компания излетява от " Платов " към Урал - само че записаната диря на самолета прекъсва над Свердловска област при метода към столицата на района - Екатеринбург.

Фактът, че Flightradar не демонстрира цялостния запис на полета на самолета, може да значи, че екипажът на самолета е изключил транспондера. Това не значи, че самолетът лети без навигация: екипажът към момента има други принадлежности, с цел да следи полета.

До публично затвореното летище лети и самолетната компания iFly. Самолетът на тази чартърна компания хвърча от Волгоград до Ростов на Дон на 2 октомври, а на 10 октомври - от Ростов на Дон до Чита. Тази компания е профилирана в полети до курортни дестинации, да вземем за пример нейните самолети летят до египетските летища Шарм ел-Шейх и Хургада.

Можете да намерите доста полети, чиито записи приключват над Волгоградска област - те може да се насочат към Ростов на Дон, само че е мъчно да се потвърди това. По-специално, " Аерофлот " има такива полети.

Трасето на няколко полета на " Ямал ", изпълнявани със " Сухой Суперджет " в края на септември и началото на октомври, приключват над Черно море южно от Керч по линията сред Туапсе и Ялта.

SOTA писа, че Yamal може да прави полети до Симферопол в анексирания Крим.

Федералната организация за въздушен превоз, летище " Платов ", " Аерофлот ", " Ямал " и iFly не дадоха отговор на запитването на Би Би Си, " Уралски авиолинии " отхвърлиха коментар. Авиационните канали в " Телеграм " и районните медии първи обърнаха внимание на тези полети.

Екатеринбургските медии допускат, че могат да транспортират мобилизирани. Според източници на екатеринбургския портал Е1 за извозването на мобилизираните от Колцово се употребяват както военни, по този начин и цивилен самолети.

Това се потвърждава индиректно от фотоси от страницата на ВКонтакте на един от мобилизираните от Каменск-Уралски (според Е1 името му е Иван Птицин).

На 28 септември той разгласява фотоси, направени в самолета с други мобилизирани. Снимките демонстрират интериор, сходен на салона на аероплан на " Уралски авиолинии ". Шест дни по-късно той написа, че се намира в " някогашната територия на Украйна ".

Едно от видеата с спор сред мобилизирани демонстрира и вътрешността на самолета - в тази ситуация на самолетна компания " Якутия ". Би Би Си не съумя да откри полети от тази самолетна компания до затворени летища. Няколко полета са на практика невидими в услугите за следене - като се изключи дребен сектор от маршрута.

Такива полети са нормална процедура, отбелязва Павел Лузин, гост-сътрудник на, Fletcher School (САЩ).

" Трябва бързо да прехвърлите няколко десетки хиляди хора на фронта. Няма задоволително военнотранпортни самолети за това, несъмнено. Отнема доста време с трен и хората могат да избягат от влака ", специалистът споделя.

Защо в Ростов?

В Ростовска област има няколко военни образователни центъра, където могат да се образоват мобилизираните, както и образователни центрове, които се употребяват от частната военна компания " Вагнер ", споделя военният наблюдаващ Юрий Фьодоров.

По-специално, мобилизираните от Якутия са били обучавани в Ростовска област, оповестява каналът в " Телеграм " Yakutia.Opershtab, цитирайки член на районната социална камара.

Освен това летището на Ростов на Дон може да бъде точката на прекачване към Луганска област - там идват мобилизираните, оповестиха публично от съветското министерство на защитата.

Както отбелязва Юрий Федоров, такива самолети могат да транспортират както мобилизирани, по този начин и военни товари.

От Ростов на Дон през пробития кулоар Донецк-Мелитопол и по-нататък до Нова Каховка се доставя по-специално съветската военна формация в Крим и в окупираните територии на Запорожие и Херсонска област. Друг маршрут е въздушният превоз, основно през летищата Симферопол и Белбек в Крим.

Дори и това да са товарни полети, най-вероятно самолетите се ръководят от цивилни водачи. Няма директни доказателства за това. Но военните водачи не могат да ръководят цивилен самолети (като " Еърбъс " 320) - те нямат нужните разрешителни и умения, изяснява командирът на " Еърбъс " 320 Андрей Литвинов.

Законни ли са тези полети?

Самолетите, които летят в такива неразрешени за полети зони, евентуално транспортират мобилизирани жители или летят за потребностите на военните и силови структури, сподели юрист, поискал да остане неизвестен от съображения за сигурност.

Летищата се затварят, когато има риск от неприятни метеорологични условия или произшествия. В такива обстановки гражданските превозвачи не могат да правят постоянни полети там, а елементарните чартърни полети не могат да кацат там.

Условията за потребление на летища и самолети за потребностите на армията обаче се основават от закона за мобилизацията - в член 13 за " военнотранспортно обвързване ". Предполага се, че летища, пристанища, бензиностанции и други организации (например авиокомпании) би трябвало да обезпечават превоз за въоръжените сили, както и други военни формирования. Същият член приема, че страната възвръща загубите от потреблението на превоза.

Според закона ФСБ и други органи също имат специфични пълномощия за потребление на транспортни средства.

За такива полети, които въпреки всичко всъщност чартърни, са нужни обособени утвърждения от Федералната организация за въздушен превоз, органите за надзор на полетите и други органи на Руската федерация, отбелязва юристът.

Юрий Федоров не е сигурен до каква степен такива полети са законни. Но те, съгласно него, могат да станат съществуваща процедура.

Някои от самолетите, които правят тези интервенции, са благосъстоятелност на задгранични лизингодатели според интернационалното право. Така, съгласно уеб страницата Airfleets.net, няколко самолета, летели до Ростов на Дон, са били наети до пролетта на тази година и са били вписани в регистрите на Бермудските острови и в Ирландия, след което са получили съветски бордови номера - в действителност съветските самолетни компании не са ги върнали на притежателите им.

На съветските самолетни компании е неразрешено да летят над по-голямата част от Европа и Северна Америка. Американските и европейските производители нямат право да продават самолети, елементи или да дават техническа поддръжка. Русия всъщност е откраднала милиарди долари под формата на наети самолети, само че те ще бъдат конфискувани, в случай че изоставен страната. Има опасения, че Русия от ден на ден ще се отклонява от световните условия за сигурност.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР