Самолетът F-16 BLOCK 70 е определен за основен боен самолет

...
Самолетът F-16 BLOCK 70 е определен за основен боен самолет
Коментари Харесай

Прекратява се фрапиращият договор за ”Граф Игнатиево”, нараснал от 300 000 на 10 млн. лв.

Самолетът F-16 BLOCK 70 е избран за главен военен аероплан на българските Военновъздушни сили през 2018г. Договорът за рационализация на летището е подписан през м. август 2019г., само че до есента на 2022г. не е била открита нито една строителна площадка: " Забавянето е повече от 3 години, които няма по какъв начин да бъдат наваксани за три или шест месеца, само че поставяме всички старания тези периоди да бъдат скъсен ", акцентира министър Стоянов.

 

Сред аргументите за забавянето на модернизацията са: подписаните контракти от 2020г. и 2021г. на инженеринг – планиране и строителство посредством непосредствено възлагане; 100 % предплатени заплащания (по този метод са раздадени към 202 млн. лева.); неправилност при установяване на параметрите на заданието, вследствие на което строително-монтажните работи са в пъти повишени по отношение на предстоящите при възлагането на договорите. Министър Стоянов даде образец за предоставен през 2020г. контракт с предплатено платени 300 000 лева, като след осъществено планиране компанията е показала сметка за 10 млн. лева Този контракт ще бъде преустановен.

 

Военният министър регистрира свършеното досега:

- Първата строителна площадка беше открита през октомври 2022 година, като досега има подписани 36 договора;

- От октомври до в този момент са открити 16 строителни площадки, като следва откриването на още 21;

- За девет обекта предстоят публични поръчки;

- При процедурите се търси конкурентност и допустимо най-ниски цени;

- Залага се 30% предплатено заплащане с банкова гаранция.

 

Първите два самолета F-16 се чака да дойдат в България при започване на 2025г. Ако инфраструктурата не е издигната и минала сертификация, самолетите ще останат в Съединени американски щати и ние ще плащаме в допълнение за това, че те обслужват нашите самолети и ги поддържат в оперативна подготвеност. На съвещание на работната група за съгласуване на инфраструктурните планове министър Стоянов се срещна с хода на строителните работи в авиобаза " Граф Игнатиево ". Военният министър посочи също, че България има подготвеност да изпрати толкоз полета със " Спартан " до Турция, колкото са нужни.

 

" За обезпечаване на въздушен превоз до Турция можем да правим толкоз полета, колкото са нужни. Самолети " Спартан " летяха в понеделник, летяха и през вчерашния ден. Имаме подготвеност да осигурим и Министерството на здравеопазването, и БЧК, и спешния отряд на Столична община “. Той заяви, че все още няма нови претенции за полети. Очаква се с един или два полета на 11 февруари да бъде осъществена ротация на част от спасителите ", посочи Стоянов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР