Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти

...
Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти
Коментари Харесай

Ердоган в Гърция: Да вярваме, че чашата е наполовина пълна

Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти са на прага на война, за последно през 1996 година Визитата минава при засилени ограничения за сигурност и възбрана за демонстрации в центъра на столицата, съобщи Българска национална телевизия.

С военни почести и посещаване до Паметника на незнайния войник, гръцкият президент Прокопис Павлопулос посрещна турския си сътрудник Ердоган.

Но диалогът сред двамата стартира още преди турският държавен глава да отпътува за Атина. В изявление за гръцка телевизия, Ердоган даде поръчка, че ще желае преразглеждане на Лозанския контракт от 1920 година, определящ границите на модерна Турция.

По време на срещата обаче, гръцкият му сътрудник беше безапелационен - договорът остава в действие подобен, какъвто е.

В качеството си на министър председател, през 2004 година Ердоган беше на аудиенция, още веднъж определяна като "историческа ".

И тогава, и в този момент, противоречивите въпроси сред Гърция и Турция остават същите - кипърският въпрос и територии с нефтени залежи в Егейско море.

Анкара счита и че правата на мюсюлманското малцинство, обитаващо североизточна Тракия не се зачитат.

Тези тематики, а също и настояването на Турция да бъдат екстрадирани деветимата водачи, които след опита за прелом потърсиха леговище в Гърция, бяха и в основата на диалозите сред Ердоган и гръцкия министър председател Ципрас.

Двамата въпреки всичко бяха единомислещи по един въпрос - Анкара и Атина би трябвало да работят дружно по въпроса за бежанската вълна.

„ Нашите две страни постоянно са имали разлики, имат ги и през днешния ден. Вашата позиция по противоречивите въпроси е ясна, нашата - също. Това, което е значимо, е да реализираме консенсус. Да водим градивен разговор, без провокации и уважавайки мнението на другата страна “, сподели Алексис Ципрас.

„ Както споделих и на вашия президент - Турция и Гърция би трябвало да имат вяра в нещо. Трябва да имат вяра, че чашата е на половина цялостна и дружно се оправят с проблемите “, отвърна Реджеп Тайип Ердоган.

Анализатори видяха в визитата на Ердоган знак, че той желае да затопли освен връзките си Атина, само че и с Европейски Съюз, които се утежниха след несполучливия опит за прелом предходната година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР