Само за първите пет месеца на 2022 година по сметките

...
Само за първите пет месеца на 2022 година по сметките
Коментари Харесай

ВМЗ: Нинова е в заблуда, дружеството е напът да отчете рекорден приход през 2022 година

Само за първите пет месеца на 2022 година по сметките на " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД са постъпили над 150 милиона лв. доходи, а подписаните контракти надвишават половин милиард лв.. Това се показва в позиция на Съвета на шефовете на сдружението, публикувана до медиите. Поводът за нея е конференцията на вицепремиера Корнелия Нинова от 3 юни, когато тя разгласи, че сменя управлението на ВМЗ-Сопот поради неприятни финансови резултати. В обществената ѝ позиция има погрешни изказвания, които сме длъжни да опровергаем, показват от държавният оръжеен цех.

ВМЗ приключи 2021 година с облага не от над 3 милиона лв., както твърди вицепремиерът Нинова, а от малко над 1 милион лв., обявиха от Съвета на шефовете. Те допълниха, че за първите месеци на 2022 година са подписани нови контракти за над половин милиард лв.. Само от задатъците по тях са разплатени остарели отговорности на ВМЗ за над 30 милиона лв., които предишни управления са отлагали, показват от завода. Оттам са безапелационни, че към днешна дата сдружението няма просрочени отговорности, а по сметките му има задоволително средства за застраховане на активността и осъществяване на по този начин нужната стратегия за рационализация. Всичко това е известно на Държавната консолидационна компания (ДКК) и буди неразбиране за какво са дали неверна информация на управлението на икономическото министерство, се споделя в известието.

Още на 20 април 2022 година Годишният финансов доклад на ВМЗ е изпратен за утвърждение на ДКК, само че от този момент до този миг мнение не е обещано, което блокира и изплащането на дивидента към държавния бюджет. Така от завода разясняват изказванието на вицепремиера, че сдружението не е платило дял за 2021 година. Ако това е измежду претекстовете на вицепремиера, то тя следва да освободи съвета на шефовете на ДКК, а друг на ВМЗ, разясняват от оръжейния цех. 
 
Във връзка с изказванието на Корнелия Нинова, че " управлението на ВМЗ-Сопот, зад тила на принципала - ДКК, и моя - като министър и принципал, афишира продажба на обособени елементи, представляващи благосъстоятелност на ВМЗ ", от Съвета на шефовете настояват, че решението да се продават тези обособени елементи е взето от Народното събрание през 2019 година.

От борда акцентират, че са хора с дълготраен опит, " които няма да позволен да бъдат дискредитирани по сходен метод ". В миг, в който са предоставени рекорден по размер контракти на държавния цех, се подхващат дейности, които могат да блокират активността на завода и да застрашат бъдещето на едно структуроопределящо дружество с хиляди заети служащи, акцентират от Съвета на шефовете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР