Само за няколко седмици успяхме да обърнем положителната тенденция на

...
Само за няколко седмици успяхме да обърнем положителната тенденция на
Коментари Харесай

Насред пандемията: Цял ден чакане пред ТОЛЕК съсипва инвалид...

Само за няколко седмици успяхме да обърнем позитивната наклонност на понижаване на заболелите от ковид и още веднъж цифрите потеглиха нагоре. Затова и една от въведените ограничения беше да се заобикаля скупчването на доста хора на едно място. В същото време ТОЛЕК комисиите, които дават картбланш на хората с увреждания да възобновят шофьорските си книжки, ​събират по едно и също време десетки от тази най-уязвима група в стеснен кулоар и ги държат там с часове. Екипът на " Марица " отиде на място, с цел да ревизира имат ли учредения жалбите на пострадалите, изпратени до редакцията ни.

Инвалиди от цяла Южна България се редят на опашки в Транспортна болница в Пловдив и чакат с часове, с цел да получат позволение за възобновяване на шофьорската брошура. Причината е, че преди да подадат документите си в КАТ, те би трябвало да получат мнение от Транспортната регионална лекарска експертна комисия (ТОЛЕК) в пловдивското лечебно заведение, че са годни да карат. Така всеки ден пред кабинет 308, където заседава комисията, се събират сред 30 и 50 души. Парадоксалното е, че това се случва във време на пандемия, когато съгласно заповедта на здравния министър на едно място не би трябвало да се събират повече от 15 души.

Дотук се стига поради закостенелия административен уред

Вместо минаването през прегледите и лекарската комисия да става със записване на часове, всички претенденти за шофьорска брошура са привикани да се явят тъкмо в 8 часа в постройката на Транспортна болница. Оттам стартира и огромното очакване, и ходенето от кабинет на кабинет.

През докторите жителите минават за към час, откри инспекция на „ Марица “. После се подреждат пред кабинета на ръководителя на комисията доктор Манева. Там се чака най-малко 4 часа, с цел да минат всички искащи през стаята й. Накрая се събира и комисията, която им споделя дали имат право на шофьорска брошура и за какъв интервал.

Дистанция в коридора мъчно се съблюдава, само че най-малко всички са с защитни маски. Според графика комисията би трябвало да заседава от 8 до 13 часа. След сигнал на жители инспекция на „ Марица “ откри, че в 9:30 часа кабинет 308 е под ключ, а хората, завършили към този момент с прегледите, почтително чакат начело.

„ В комисията влизат същите тези лекари, които са те прегледали преди този момент, поставили са печата си. Ти си минал през тях, дали са ти позволение, естествено, че отново ще разрешат. Това е единствено губене на време, тъй като,

с цел да минеш отсам, би трябвало да си вземеш един ден отпуск.

Освен това стоим толкоз време затворени в едни тесни коридори в обстановка на ковид. Подигравка е с нас “, възмутено декларира мъж, откакто излезе от комисията.

Размотаването стартира още от регистратурата, където си попълваш персоналните данни и ти дават лист с написаните кабинети, през които би трябвало да минеш. По този път минават 24-годишна глуха жена, без други съпътстващи болести, и нейният жестов преводач.

„ Първо минахме през хирургичния кабинет. Попитаха я дали има интервенции и й сложиха печата. Продължихме с кабинета по неврология, лекарят прегледа документите й, написа да отиде да й премерят кръвното “, споделя преводачката на 24-годишната жена. Оттам се насочат към очния кабинет, където прегледът не е мним - преглеждат очните дъна на уред, ревизират дали не е далтонист, дали вижда наоколо, надалече.

„ Когато стигнахме до кабинета по уши, нос, гърло, докторът единствено й погледна диагнозата и постави печата. Не й пипна ухото, не й направи аудиограма. Вместо това сподели, че би трябвало да даде кръв за диабет, а тя не страда от диабет. Тя е глуха, в случай че не я преглеждат тук за това, тогава за какво въобще би трябвало да минава тази комисия.

Какво е по-различното от прегледа при персоналния доктор “,

възмущава се преводачката.

" За мен е безсмислено да се явявам пред комисия. Те ни се подиграват. С по-къса ръка съм по рождение. Колата ми е приспособена за шофиране и имам шофьорска брошура. Сега просто би трябвало да я възобновя. Не разбирам за какво би трябвало да се явявам, ръката няма да ми порасне ", сподели млад мъж от Стара Загора.

Сред чакащите ред на опашката се приказва, че лекарите от комисията получавали от страната по 22 лева на човек за обзор.

Многократно направените опити от екипа на " Марица " да се свърже с ръководителя на комисията удариха на камък.

Пандемията обаче съумя да реши един от проблемите на ТОЛЕК комисиите. Заради снадки период на изтеклите шофьорски книжки към този момент за хората с увреждания не е толкоз огромен проблем, че чакат с месеци, с цел да потвърдят дееспособност пред ТОЛЕК.



Не всеки с ТЕЛК минава такава комисия, джипито взема решение

Не всеки освидетелстван с ТЕЛК би трябвало да минава през експертна комисия, с цел да му бъде обещано позволение за шофьорска брошура. За множеството болести решението се взима от персоналния доктор. Това мнение изпраща шефът на Главна дирекция „ Национална полиция “ Николай Хаджиев до Съюза на глухите в България след питане от тяхна страна. Освен това се показва, че глухотата не попада в тази група болести.

За да не се получават недоразумения както до момента, поради неверно пояснение на нормативната база, Николай Хаджиев е уведомил чиновниците, приемащи документите за възобновяване и издаване на шофьорските книжки, да съблюдават Наредбата и да не пращат хората с здравна експертиза на ТОЛЕК. Той е подчертал, че това би трябвало да се прави единствено в случай че персоналният доктор е издал такова решение. До момента, щом на чиновниците в КАТ им излизаше в системата, че водачът е освидетелстван, незабавно го пращаха да мине през експертната комисия.

Така да вземем за пример тези, които страдат от заболяване на нервната система, съдово заболяване или имат епилептични пристъпи, подлежат на обзор от ТОЛЕК. В тази рубрика попадат и нашенците с тежки психологични разстройства, закъснение в умственото развиване, увреждане на дихателната система, липса на орган, туберкулоза на белите дробове и ортопедични болести. За останалите решението е в ръцете на джипито.

Председателят на общопрактикуващите лекари в Пловдив доктор Костадин Сотиров също е изпратил писмо до тях във връзка шофьорските книжки. Оказва се обаче, че множеството от дижпитата се опасяват да се подпишат под здравното и макар регламентираното в наредбата ще изпращат хората с увреждания да се явяват пред експертната комисия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР