Само за няколко месеца от началото на годината настъпиха неочаквани 

...
Само за няколко месеца от началото на годината настъпиха неочаквани 
Коментари Харесай

Как да преструктурираме бюджета в условията на криза?

Само за няколко месеца от началото на годината настъпиха неочаквани  промени на българския и международния пазар. Разпространението на пандемията от ковид стопира развиването на цялата световна стопанска система и сложи бизнеса в режим на оцеляване. Бързите и съответни ограничения, които организациите подхващат, ще са определящи за това кои от тях ще съумеят да задържат своите позиции и кои ще се окажат потънали на дъното. За тази цел фирмите би трябвало да концентрират в точния момент своите старания в преструктуриране на бюджетите си и в адаптиране на работата си за изискванията на изключителна обстановка.
Спад на приходите
Един от първите признаци за настъпването на рецесия е сериозното отклоняване сред плануваните и осъществените доходи от продажби. Компаниите стартират да изпитват усложнения при събирането на вземания, при погасяването на отговорностите си към личния състав и кредиторите, както и във опциите за вложения.
Въвеждането на изключителни ограничения за възстановяване на ликвидността обаче се съпътства с редица сложни решения, които всяка една компания би трябвало да вземе. На първо място организациите се насочват към редуциране на разноските. В тази връзка от основно значение е да се дефинира кои от тях могат да бъдат понижени, без да се засегне активността.
Например невъзможността за погасяване на отговорностите към личния състав, ще бъде съображение за неговото редуциране. Това обаче е пагубно за фирмите, при които чиновниците са скъп актив и прекосяването им в конкуренцията би било прекомерно рисково.  Важно е да се дефинира по какъв начин отводът от реклама и съкращаването на средствата за образование и подготовка ще се отразят върху продажбите и продуктивността. Именно по тази причина бизнесът би трябвало да направи акуратен разбор на своите цели в изискванията на рецесия.
Косвено въздействие на рецесията
Невинаги обаче оптималното редуциране на разноските е задоволително. Един от честите пропуски на фирмите е непредвиждане на косвеното въздействие на рецесията върху бизнеса. Пряко наранени от ограничаващите ограничения фирми  може да са клиенти и снабдители на други участници в бизнес процесите, които евентуално ще усетят дефицит на материали и първични материали. Това на собствен ред може да докара до прекратяване на тяхното произвеждане, а неналичието на бързи заместители може да аргументи прекъсване и колапс в активността на фирмите по веригата.
Затова специалистите поучават да се подхващат сложни дейности, свързани с преразглеждане на продажбите, усъвършенстване на паричните потоци, практикуване на непоколебим надзор върху вземанията, отговорностите и капиталовите политики. В допълнение е значимо да се планува и опция за усъвършенстване на работата, при опция преориентиране към произвеждане и търговия с артикули и артикули от първа нужда.
„ Всички тези ограничения са наложителни за използване незабавно след първите сигнали за настъпваща рецесия, не може да се приказва за равномерен преход. Всяко закъснение и непредприемане на ефикасни ограничения за обезпечаване на финансовото положение на компанията може да има съдбовни последствия водещи до неплатежоспособност и в най-лошия случай банкрут “, акцентира Мирослава Белчева, старши съветник финансова консолидация и обмисляне от Balkan Services.
Значението на информацията
На последно място, въпреки не и по значимост, разполагането с вярна и навременна информация за положението на компанията е измежду главните фактори за взимането на съответни и верни решения от мениджмънта на фирмите. Особено потребни в това отношение се оказват и прогнозните сюжети от вида „ Какво, в случай че...? “, които могат да бъдат създадени с разнообразни времеви интервали за дълготрайност на рецесията. Тяхната съществена цел е да плануват вероятните положения, които ще настъпят при промени в основни области от активността на фирмите и дали те ще доведат до позитивен резултат.
За да подкрепи компаниите в този сложен миг, Balkan Services провежда безвъзмезден уебинар на тематика „ Преструктуриране на бюджета в условия на рецесия и надзор на осъществяването ”, който ще се организира на 23 април от 15:00 ч. Добри практики за това по какъв начин може да се усъвършенства процесът по финансово обмисляне, какви са изгодите от версиите (сценарии) на бюджета и могат ли да се оценят рискът и заканите за бизнеса ще показа Мирослава Белчева, която има над 25 години опит в областта на финансите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР