Само за истински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в

...
Само за истински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в
Коментари Харесай

Дюлева ракия

Само за същински ценители - дъхава дюлева ракия, отлежала в дъбово буре!

Необходими Продукти

● дюли - зрели и здрави
● захар

Начин на подготвяне

Най-напред измийте и изчистете доста добре дюлите от мъха. Желателно е да отстраните семките на дюлите или най-малко да внимавате да не ги спукате, до момента в който превръщате плода в пюре. Може да добавите пектина за в пюрето, с цел да се втечни малко, тъй като става гъсто, само че това не е наложително.

Пюрето се залива със разтворена захар във вода, като нормално количеството е 1/3 от плода (на 150 л вода - 50 кг захар примерно). Захарността в бидона на края би трябвало да е сред 18-20%.

Киселинността се мери с лакмус. Ако pH e високо, използвайте лимонена киселина, с цел да докарате до към 3. Всичко, което се прибавя в ракията, се поставя авансово разтворено, при интензивно бъркане.

Съхранявайте бидона при към 20 градуса в мрачно помещение. Той би трябвало да е добре затворен, с цел да няма достъп на въздух. Въглеродния двуокис от ферментацията се пуска през воден клапан.

Ако ферментацията не тръгне незабавно, е допустимо да я провокирате, като добавите малко забъркана хлебна квас.

Дюлевата ракия сварете 2 пъти, като се отделя добре първака и патоката. Готовата ракия съхранявайте 6 месеца в дъбово буре за оптимално добър усет.

Виж също по какъв начин се прави вино от дюли.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР