Само за една седмица, от 26 февруари до 4 март,

...
Само за една седмица, от 26 февруари до 4 март,
Коментари Харесай

Росстат: 15 % е инфлацията в Русия за една седмица

Само за една седмица, от 26 февруари до 4 март, инфлацията в Русия се форсира внезапно, като някои артикули са поскъпнали с над 15%, съгласно формалните данни на Росстат. Това са първите данни за инфлацията след нахлуването на Русия в Украйна, съобщи Факти.

Изследователския холдинг Romir пресмята, че единствено за седмица седмичните разноски на руснаците за една седмица са се повишили с 11.6%, като това се цитира от държавната организация Новости.

Нахлуването провокира срив на фондовия пазар и рублата, както и нова вълна от наказания. Цените на вносните артикули ще се покачат заради девалвацията на рублата. Ще ги последват и съветските артикули.

Цените са се повишили с 2,2% през седмицата - връх от 1998 година насам, а единствено през първите четири дни на март инфлацията е 1.2%.

Цените на едрогабаритното съоръжение и колите бележат даже още по-голям растеж. Според формалните данни за седмицата новите коли, създадени в Русия, са поскъпнали със 17%, а задграничните - с 15%, тв приемниците с 15%, електрическите прахосмукачки - с 14,6%, а смарт телефоните - с 9,6%.

Що се отнася до питателните артикули, зелето, морковите, ябълките, оризът, маргаринът, солта, говеждото месо и други са поскъпнали доста. Цените на детските храни и захарта също бележат сериозен растеж от 2,4% и 3,3%.

През седмицата цените на пелените, памперсите, пастата за зъби, тоалетната хартия, перилните препарати с 1-2%.

Росстат също заяви за съществено повишаване на цените на медикаментите, макар че организацията следи цените единствено на някои от тях. Например аналгинът нарастна с 4,6 %.

Средните разноски за пътешестване до Турция са се нараснали с 28,7%.

Всъщност тези числа към момента не отразяват въздействието на други фактори, да вземем за пример най-големите международни компании преустановиха или изцяло прекратиха активността си в Русия през последните седмици. Това би трябвало да докара до още по-голямо нарастване на цените на стоките, които към този момент се създават в Русия.

Освен това рублата продължава своя спад.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР