Само за 8 дни вирусът преобърна съдбата на едно семейство

...
Само за 8 дни вирусът преобърна съдбата на едно семейство
Коментари Харесай

И двете фамилии ще се грижат за близначетата на трагично загиналите от коронавирус родители в Карнобат

Само за 8 дни вирусът прекатурна ориста на едно семейство в. Бащата умря, преди да види раждането на синовете си близнаци. Майката съумя да ги види на фотография по вайбър броени часове, преди да издъхне. За близнаците Теодор и Калоян, останали сирачета, ще се грижат четирима родственици от семействата на майката и бащата. Ще се сътвори така наречен наставнически съвет, оповестява “ ” като се базира на Павлина Спиридонова - шеф на отдел “Закрила на детето ” в Карнобат.
За благополучие, и двете семейства, които са в положителни връзки, са решени да се грижат за бебетата, останали без родители, добавя Спиридонова. До този комплициран юридически проблем се стигна след гибелта на 32-годишната родилка Теодора от Бургас, защото тя е живяла на фамилни начала с обичания си мъж Христо в Карнобат, само че двамата не са имали цивилен брак. Близнаците се раждат след гибелта на бащата – те не са припознати от него. По закон след гибелта на единствения им родител – в тази ситуация майката, би трябвало да им се назначи аставник.
 Настойнически съвет от родственици поема грижи за близнаците от Карнобат Настойнически съвет от родственици поема грижи за близнаците от Карнобат
Роднините на умрялата от COVID-19 родилка от Карнобат ще получат настойничество върху новородените близначета. Това оповестиха от отдел...
След като научават от медиите за гибелта на 32-годишната Теодора,, на 16 март, обществените в Карнобат се самосезират. Веднага беседват със фамилиите на умрялата двойка и схващат, че и двете страни желаят да се грижат за близнаците. От “Закрила на детето ” изпращат писмо до община Карнобат за основаване на наставнически съвет, защото общината е органът за установяване на наставничество. В този съвет ще влизат четирима души – аставник, негов заместител и двама съветници. Те ще са от най-близкия фамилен кръг на децата, от страна и на бащата и от страна на майката.
“Децата би трябвало да имат аставник, с цел да са част от обществената система. Случаят е ужасна персонална и обществена покруса. Определянето на наставнически съвет с включване на двете семейства е извънредно рационално и добре за децата, откакто има воля и от двете страни. Иначе по закон родителите на майката могат да предявят искания за даване практикуване на родителските права. Относно бащата, който в тази ситуация е умрял, преди децата да се родят, се произнася съдът - за генезис от бащата, има специфична процедура за това ”, разяснява юрист Димитринка Радева от Бургаската адвокатска гилдия.
Сложният проблем с попечителството не визира другото дете на умрелите родители – момиченце на 4 години, което е техен легален правоприемник. В момента детето е в Карнобат при баба си и дядо си по бащина линия. Двете недоносени момченца са в отделението по неонатология в УМБАЛ-Бургас, където ще останат още дълго време. Те са родени с тегло от по 1,6 кг и към този момент са в устойчиво положение. Поставени са в специфични кувьози и под непрекъснатите грижи на лекарите от отделението. “Още е доста рано да се каже докога ще са при нас, само че сигурно няма да бъдат изписани скоро. Това може да стане, едвам когато сме сигурни, че няма заплаха за тях. Нашата задача е да ги стабилизираме, с цел да наберат нужното тегло и да водят естествен метод на живот ”, изясни пред “24 часа ” доктор Стилияна Томова, шеф на отделението по неонатология в УМБАЛ. По преценка на лекарите близнаците могат да бъдат преместени краткотрайно в Дома за медико-социални грижи в Бургас, до момента в който станат най-малко 2,5 кг, и по-късно да бъдат предадени на настойниците. Но това не е дом за изоставени деца, а за полагане на грижа на деца с родители, само че които имат потребност от профилирана помощ, прецизират от болничното заведение.
Бабите на двете момченца идвали постоянно в болничното заведение, с цел да се осведомят за положението им. Броени часове преди да издъхне, майка им Теодора съумяла да ги види въпреки и единствено на фотография по вайбър. 32-годишната жена издъхнала в 19 часа на 16 март от дихателна непълнота в резултат на Коронавирус зараза. Бременната в 8-ия месец жена постъпва в УМБАЛ с ковид на 5 март. Настанена е в инфекциозното поделение, което поема инфектирани още от началото на пандемията през март 2020 година и в което екипите са измежду най-опитните в борбата със болестта. След 2-3 дни положението на родилката, която страда от диабет, се утежнява и става сериозно. Медици вземат решение да я интубират и незабавно да изродят близнаците, въпреки и месец по-рано от термина. Бебетата са избавени, а майката е на изкуствено дишане близо два дни. На 15 март е изведена от това положение и стартира да диша независимо. Въпреки това положението й остава тежко, а кръвните индикатори са извънредно тревожни. През цялото време лекарите не смеят да дават прогнози за живота й.  
 Проф. Радка Аргирова: Има още една опция да приключим с пандемията (ВИДЕО) Проф. Радка Аргирова: Има още една опция да приключим с пандемията (ВИДЕО)
Да, има още една опция да приключим с пандемията, с изключение на груповият имунитет, само че груповият имунитет е преди всичко. Възможно...
Междувременно се случва най-лошото с нейния брачен партньор Христо, който издъхва на 8 март, броени дни преди раждането на синовете му. Той се разболява малко по-рано от жена си и в началото се лекува самичък, като продължава да работи. Христо има осигурителен бизнес в Карнобат, неотдавна фамилията се преместило в нов дом. Теодора е приключила британската гимназия в Бургас, а по-късно и финанси в университета " Асен Златаров ". Първият PCR тест на Христо бил негативен, само че положението му се влошавало ден след ден. Приет е в белодробната болница в Бургас, а след това по неотложност превозен в реанимацията на УМБАЛ. Мъжът издъхва за часове от остра сърдечна непълнота. Въпреки първия негативен тест лекарите нямат подозрение, че COVID-19 е погубил 36-годишния човек. В края на февруари вирусът разболява тежко и бащата на Христо, само че възрастният мъж е избавен и сега се възвръща, описаха локални.
След гибелта на младите родители, целият град сподели подготвеност да помогне кой с каквото може на почернената фамилия. В обществените мрежи се появиха апели да се събират пари, облекла и играчки за новородените, само че родителите на Христо и Теодора приканиха постовете да бъдат изтрити, а роднините на умрелите да бъдат оставени уединено с тъгата си. “Семействата нямат потребност от помощ, най-малко към този момент. Това са образовани хора, работят, желаят най-хубавото за внуците си. Ако въпреки всичко по-нататък се появят някакви финансови потребности, ще внеса докладна в общинския съвет. Не е проблем да бъдат отпуснати средства ”, споделя пред “24 часа ” кметът на Карнобат Георги Димитров. Той е извънредно обезпокоен от епидемиологичната конюнктура в града през последната седмица. “Болницата в Карнобат разполага с 25 Коронавирус кревати и те са заети 100%. ”, прецизира Димитров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР