Само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300

...
Само за 6 месеца от системата са изчезнали около 300
Коментари Харесай

Андрей Делчев: 5 години системата на митниците била пробита, служителите можели да трият транзакции и да прибират парите


Само за 6 месеца от системата са изчезнали към 300 000 транзакции, а това са стотици милиони левове, сподели Андрей Делчев

Българската акцизна централизирана осведомителна система е призната с голям брой дефекти през май 2013 година и чак тази пролет може да се чака тя да получи съответно равнище на отбрана. Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. В студиото на „ Тази заран ” по бТВ той уточни, че единствено за 6 месеца от системата са изчезнали към 300 000 транзакции. Това са стотици милиони левове.

Темата стана настояща около вота на съмнение против държавното управление. „ За нас това е бизнес проблем, започнахме да приказваме за него преди 5 години ”, уточни Делчев. Той добави, че признатата с дефекти система е коствала на икономическите оператори 150 млн. лева, а по-късно и още пари в хода на нагаждането на системата.

По думите му ниската степен на отбрана е нещо, за което неведнъж са алармирали институциите. „ Много години ние в диалози с Агенция „ Митници ” казвахме, че системата може да бъде манипулирана – споделяха ни „ Няма такова животно ”, описа Делчев.

Така в последна сметка браншовата организация сезирала основния прокурор, а той – ДАНС. Агенцията излязла със конфиденциален отчет, който удостоверил опасенията на бизнеса – в системата могат да влизат както митничари, по този начин и ИТ експерти от поддръжката. Всички те можели да заличават транзакции без да оставят диря. Всяка транзакция може да бъде влакова комбинация или танкер, за които по-късно не се заплаща данък.

Според Делчев обаче по-големият проблем не са тези, които манипулират системата, а този, който е разрешил внедряването й – шефът на Агенция „ Митници ”.

Той уточни, че съгласно отчета на финансовия министър Владислав Горанов техническите проблеми в БАЦИС са отстранени, само че срокът за използване на ограниченията против неоторизиран достъп в системата е чак в края на април тази година. 

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР