Само след няколко месеца ще имаме възможност да видим най-дългото

...
Само след няколко месеца ще имаме възможност да видим най-дългото
Коментари Харесай

Предстои най-дългото пълно лунно затъмнение от 100 години насам

Само след няколко месеца ще имаме опция да забележим най-дългото цялостно лунно затъмнение за този век, през което спътникът на Земята ще придобие пурпурен цвят, написа IFLSCience, представен от Обекти.
Лунно затъмнение е астрономическо събитие, при което забележимият облик на Луната бива закрит изцяло или отчасти от сянката на Земята. За да се случи, е належащо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдаващ от повърхността на Луната, т.е. Слънцето, Земята и Луната да са съвсем на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че с цел да се получи лунно затъмнение е належащо Луната да е в пълнолуние.
И по този начин, на 27 юли 2018 година ще имаме опция да забележим цялостно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще стартира в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще допре Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.
Затъмнението ще бъде очевидно от Африка, Близкия изток, Индия, Австралия и обособени елементи на Европа.
Това лунно затъмнение е толкоз дълго, защото спътникът ще мине съвсем през центъра на сянката на Земята. Ако е покрайнините на сянката, то няма да трае толкоз дълго. Ако е напълно отвън нея, то затъмнението ще е отчасти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР