Само след месец хотелиери във Варна и в близките курорти

...
Само след месец хотелиери във Варна и в близките курорти
Коментари Харесай

Май се появи голям проблем пред някои хотелиери по морето!

Само след месец хотелиери във Варна и в околните курорти чакат първите туристи от Румъния. Някои от тях обаче няма да отворят за задгранични посетители по време на великденските и майските празници, защото са приютили в базата си бежанци от Украйна.

В един от хотелите в " Златни пясъци ", който приема бежанци от Украйна, към този момент има над 1500 души, чакат се и още. Затова притежателите вземат решение да не настаняват туристи до края на май. Какво обаче ще стане по-късно с бежанците, към този момент не е ясно.

" Но се надяваме на подпомагане от страната и подпомагане от хотелиери, евентуално от зимни курорти, от вътрешността на страната, които да могат да одобряват тези хора, тъй като ние ще би трябвало да отворим за лятото ", сподели Ивелина Йорданова шеф на хотела.

Едва 5 % от бежанците в хотела към този момент имат статут за краткотрайна протекция. Без нея хотелиерите няма по какъв начин да получат обещаната от страната помощ.

" Управлението тук, в " Златни пясъци ", където работят сътрудници от миграция, се задръсти! Има доста чакащи - за април месец отсрочени хора, а срокът, който на нас е даден, е 31 март ", изясни Йорданова.

Хотелиерите упорстват за подпомагане от страната, която да удължи крайния период.

" Представете си ние да не получим заплащане. Не е редно и не е почтено по отношение на нас, хотелиерите, които помогнахме в тази обстановка ", съобщи Ивелина Йорданова.

И други хотелиери в Златни пясъци са безапелационни, че няма по какъв начин в една база да има украински бежанци и туристи.

" Туристът идва като екскурзиант, цената която заплаща е доста по-висока, от тази която чакаме да бъде изплатена - обещаните 40 лв., и комфортът, който ще би трябвало да се предложи на екскурзианта ще е доста по-висок ", изясни Станислав Стоянов.

Въпреки компликациите, хотелиерите въпреки всичко се надяват да има туристи това лято.

" За идните празници, хотелите, които са решили да отварят, имат резервации. Няма анулирани резервации, дори в противен случай - има спомагателни записвания ", сподели проф. Стоян Маринов от Варненска туристическа камара.

Според хотелиери, отливът от половин милион съветски туристи, които всяко лято обичайно идват по нашето Черноморие, може да се компенсира с добра рекламна акция, която да притегли повече посетители от Полша, Чехия, Словакия, Германия и Англия, оповестява Българска национална телевизия.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР