Само с един глас ГЕРБ успя да надделее над БСП

...
Само с един глас ГЕРБ успя да надделее над БСП
Коментари Харесай

С един глас ГЕРБ отхвърли референдума за Истанбулската конвенция

Само с един глас ГЕРБ съумя да надделее над Българска социалистическа партия и по този начин ръководещата партия отхвърли предлагането за референдум за Истанбулската спогодба. Днес парламентарната Комисия по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите разиска проблема. Идеята за национално допитване е отхвърлена след 6 гласа „ за” против 7 „ против”, заяви Ася Пеева – член на комисията, представена от „ Флагман”.

Всички гласове „ за” референдума са пристигнали от Българска социалистическа партия, чиято е самодейността. Седемте гласа „ против” пък са били на ГЕРБ. От останалите парламентарни обединения – „ Обединени патриоти”, Движение за права и свободи и „ Воля”, не са взели участие, защото техни представители на съвещанието е нямало.

Дебат на процедура не се е състоял. От Българска социалистическа партия показали мнение в интерес на референдума. Милена Дамянова от ГЕРБ оповестила претекстовете „ против”. Повече обаче никой не се изказал и последвало гласуването.

От ГЕРБ считат, че подобен референдум би бил противозаконен. Освен това сега въпросът бил в Конституционния съд и се чакало решение оттова.

„ Ние другояче не сме срещу дебата по Истанбулската спогодба, хубаво е да има уточнения по нея. Да се дискутира в обществото, само че би трябвало да се върне от Конституционния съд, с цел да се продължи дебатът по конвенцията. Още повече че въпросът е неточно зададен”, разяснява Ася Пеева, която е бургаски народен представител от ГЕРБ.

Тя напомня, че същинското име на документа не е „ Истанбулска конвенция”, а „ Законопроект за одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното насилие”.

Въпросът за референдум, който оферират от Българска социалистическа партия, е: „ Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира по този начин наречената Истанбулска спогодба от 11.05.2011 година?”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР