Само при две от 10 български марки масло не са

...
Само при две от 10 български марки масло не са
Коментари Харесай

Откриха забранен препарат в краве масло у нас

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушавания при тест на наличието им на Българска национална асоциация "Активни консуматори ", осъществен от Центъра по биология на храните и показани през днешния ден от шефа на "Активни консуматори " доктор Богомил Николов и шефа на центъра доктор Сергей Иванов, пишат от OFFNews.

Освен неразрешените хидрогенирани мазнини и повече вода, в масло даже е бил открит противогъбичен препарат, неразрешен за вложение в масло на територията на Европейски Съюз. Сезирана е Икономическа полиция, които към този момент са провели акция.

По международния стандарт кравето масло се състои от 82% лой и до 16% вода. Единствената разрешена добавка е сол и при съществуването ѝ това категорично би трябвало да се означи на етикета. Не се позволява прибавяне на никакви други съединения, в това число немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Оказва се, че нарушителите при последните две проучвания (2014 и 2015 г.) не са трансформирали нищо, установи със страдание доктор Николов. През 2014 година бяха тествани 15 марки и при 4 се откри имитация посредством прибавяне на растителни мазнини, а при една - повече вода. През 2015 марките бяха 10 и в 4 се откри съществуване на немлечни мазнини. Тогава се задействаха Икономическа полиция и дружно с БАБХ подправените масла бяха изтеглени от пазара. Няколко компании бяха санкционирани от Комисията за защита на конкуренцията.

В асоциацията получили сигнали, че влагането на немлечни мазнини продължава и че производители са развили „ новаторски “ технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните способи за разбор. Некоректните компании ползват и нова тактика за дистрибуция. Вместо в всеобщите търговски вериги, които са елементарно налични и където към този момент реагират с нараснало внимание, те пласират имитиращите артикули посредством търговците на едро. Така те се озовават главно в хотели, детски градини и учебни заведения, лечебни заведения, т.е. оферират се на най-уязвимата част от популацията и тук-там, които са недостъпни за вземащите проби.

Нерегламентирано вложение на немлечни мазнини и вода

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини наложително се отбелязват като ‘имитиращи”, като на опаковката им се изписват типа и % на заместителя. Това условие не е спазено. От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано вложение на немлечни мазнини, това са надлежно 10 гр опаковки на "Маркенбугер " ЕООД (производител "Милтекс " КК ЕООД, гр. Варна) и две марки с 125 гр. (Чепеларе и Хранинвест) създадени от "Хранинвест " ЕООД, с. Кичево, област Варна.

Количеството на употребяваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% по отношение на общата масленост. При две от комерсиалните марки, тези на компания "Хранинвест ", в допълнение се открива и вложение на огромни количества вода.

Установеното нарушаване с изключение на, че е комерсиална машинация, води до доста утежняване на качеството на храната. Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, покачват риска от сърдечно-съдови заболявания. Допълнителната вода от своя страна усилва вероятността от развиване на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до струпване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Незаконно вложение на фунгицида натамицин

Рискът от бърза разруха при вложение на спомагателна вода се понижава посредством вложение на антибактериални и антигъбични препарати за удължение периодите на продължителност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения.

Натамицинът е фунгицид от групата на макролидните полиени и се добива от естествения вариант на Streptomyces natalensis или на Streptococus lactis. Той се употребява в хранителната промишленост от дълго време, само че приложението му има редица ограничавания. В Европейския съюз натамицина е позволен единствено за незадълбочено отнасяне на някои сирена и сухи колбаси (суджуци) за попречване развиването на плесени (Директива 95/2 от 1995).

Влагането на натамицин в краве масло е неразрешено в Европейски Съюз

От тестваните 10 марки натамицин се открива в три (маркирани в алено в таблицата). Това са продуктите „ Чепеларе “ и „ Хранинвест “ (проби 6 и 9), създадени от Хранинвест ЕООД, като и марката „ Роса “ на „ Белла България “. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без подозрение е прибавен съзнателно от производителите, тъй като няма никакъв различен метод за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е жестоко нарушаване на българското и европейското законодателство. Това съединяване е относително едва токсично за хората, само че все пак съставлява риск за здравето по следните аргументи:

• Натамицинът инхибира развиването на забележими плесени по повърхността на маслото, само че не стопира растежа на патогенните бактерии! Слагайки натамицин производителите безконтролно усилват периодите на валидност на маслото, само че това води до риск от развиване на рисковите бактерии, изключително когато той е смесен с нараснало наличие на вода.

• Натамицинът е алерген и по тази причина неговото наличие в храните наложително би трябвало да се отбелязва! Хората с реакции към този фунгицид няма по какъв начин да допускат, че той нелегално се влага в краве маслопроизведено в България.

• Натамицинът е следващия химикал натоварващ без потребност метаболизма на консуматорите. Неговото наличие в кравето масло не носи никакви преимущества които да обосноват потреблението.

Нарушения в етикетирането на продуктите

Както и при другите проби на „ Активни консуматори " и при този се откриват грешки в информацията поднесена на етикетите. Всички те са маркирани с жълт цвят в таблицата.

• За две търговски марки няма информация за наличието на белтък;

• Реално измереното количество мазнини е доста по-ниско от информацията на етикетите при 2 марки;

• При 5 проби измереното наличие на белтък е с повече от 10% по-ниско от декларираното;

• При 3 търговски марки водата в кравето масло е доста по-висока от стандарта (16%).

Някои от откритите в етикетите нарушавания са разследване на умишленото прибавяне на немлечни мазнинии/или вода. Такива са да вземем за пример проби 6 и 9. При други, като проба 1, производителя е признал влагането на спомагателна вода в продукта, само че маркираното на етикета увъртане е по-малко от действително откритото. При някои индикатори, най-много белтък, производителите са подходили несериозно и надали стойностите на етикетите са разследване от лабораторно изпитване. Практиката стойности за хранителна информация да се смъква от интернет е всеобща в България. За страдание контролните органи не обръщат внимание на това и резултата е явен – огромна част от написаното на етикетите се разминава с действително откритите стойности и потребителите се заблуждават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР