Само на минути от столицата човек може да срещне едни

...
Само на минути от столицата човек може да срещне едни
Коментари Харесай

Спаси София Ви кани на доброволческо събитие в полза на природата

Само на минути от столицата човек може да срещне едни от най-редките типове птици в света.

Мястото е предпазена зона „ Долни Богров – Казичене “, регион от ливади и влажни зони, който Европейският съюз е определил като подобен от интернационално значение, включен в екологичната мрежа Натура 2000.

За страдание през днешния ден зоната наподобява повече на бунище, в сравнение с място, осигуряващо дълготрайно оцеляване на редки и предпазени типове птици или тяхно местообитание. Причината е систематичното безгрижно отношение към естествените ни дадености и неналичието на проект за ръководство. В региона се намира огромно количество битови и строителни боклуци. Попадналите във водоемите отпадъци водят до замърсяването им, както и до повишение на равнищата на метан в атмосферата, заради процесите на разложение, а значително способстват и за замърсяването и на подпочвените води.

Тази събота от 10:30 ч. доброволците от Спаси София, дружно със своите съидейници – еколог Дина Сиракова, Българска фондация биоразнообразие, Грийнпийс България и За Земята ще вземат нещата в свои ръце и ще положат дължимата грижа за местността.Събитието включва разчистване, опознавателна разходка и наблюдаване на птиците. Организаторите ще обезпечат на всички доброволци чували и ръкавици за събиране на битовите боклуци, разпръснати в предпазената зона.

Успешното привършване на акцията ще понижи натиска върху околната среда в зоната и ще спомогне за опазването на биоразнообразието в нея. В дълготраен проект това ще докара до превръщането на региона в привлекателно място за екотуризъм.

„ Това е една опция ние, хората, да вземем присъединяване в съхранението на биологичното многообразие и да покажем публичен интерес към природата. “ – твърди Радослав Александров, доброволец от екип „ Екология “ в „ Спаси София ”, който приканва повече жители да се включат в самодейността тази събота (22-ри октомври) в 10:30 ч. Сборният пункт е в околност „ Блатата “.​
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР