Само на километър от шума и трафика на магистралния път

...
Само на километър от шума и трафика на магистралния път
Коментари Харесай

Гръцкото село Филипи пази спомени от епохи и величието на царе

Само на километър от шума и трафика на магистралния път Кавала – Драма, се намира селцето Филипи, запазило мемоари от разнообразни столетия и величието на разнообразни царе.

Първите му заселници са траките, които в обхванатата от планини долина са основали своето населено място Датос. Това е станало през 360 година пр.Хр., а траките добивали злато от околните рудници. По-късно в региона се заселили тасоски колонисти. А през 356 година пр.Хр. Филип Македонски превзел градчето и го нарекъл в чест на своята победа Филипи.



Всяко по-голямо древногръцко населено място има древен спектакъл. Този във Филипи е издигнат преди 20 века, само че се употребява и до през днешния ден поради прелестната си звучност за разнообразни музикални фестивали и представления.

Разкопките на античния град не престават и до през днешния ден, а археолозите към момента намират в региона каменни надписи, елементи от колони, капители и други артефакти.



Но ориста на Филипи траяла с подем и по времето на Римската империя, най-вероятно поради златните мини в региона. Заради тях се стигнало до голяма борбата сред последователите и съперниците на Гай Юлий Цезар. Победителите били Марк Антоний и Октавиан Август, а Брут и Касий изгубили сражението и се самоубили.



А това стълкновение станало нарицателно и оттова пристигнал изразът " Ще се срещнем при Филипи ", което се схваща като опасност за силово разрешаване на спор.



Разходката из централната градска част на бивш Филипи стартира от Форума, гимназиона, няколко остатъци от раннохристиянски базилики, мястото, където се допуска, че е бил затворен деятел Павел. Той дошъл във Филипи към 49 - 50 година сл.Хр. и дружно със своите почитатели сложил основата на първата християнска общественост в Европа.

Така незабелязано историята ни води към прилежащото селце, наречено св. Лидия. Това е мястото, където деятел Павел покръстил първата жена в Европа - Лидия Филипийска.



До църквата, на самото място на кръщение на Лидия, през днешния ден се намира баптистерий навън. В центъра на новопостроен храм има мраморен басейн за кръщения, а красивите витражи демонстрират разнообразни религиозни подиуми от Новия завет. Подът е от мрамор, полилеите са ръчно ковани, иконостасът също е мраморен.



Стенописите на тавана описват за проповедта на деятел Павел на река Зигактис и кръщението на Лидия, за затварянето на Апостолите от римляните, за разрушителното земетресение в региона, което през 560 година съборило купола на остарелия храм. А на пода има неповторима мозайка с обиколката на Павел във Филипи, Бер, Атина и Коринт.




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР