Само истинското изкуство и фотографията на живо не са толкова

...
Само истинското изкуство и фотографията на живо не са толкова
Коментари Харесай

Само истинското изкуство” не е застрашено от ИИ

Само същинското изкуство и фотографията онлайн не са толкоз застрашени от навлизащия изкуствен интелект (ИИ). Това обявиха за БГНЕС двама млади актьори - Кристиян “Боре ” Христов и Пламен “Плабо ” Ангелов.


Изкуственият разсъдък заля медийното пространство с генеративни платформи като Midjourney и ChatGPT. Голяма част от суматохата около бързо навлизащата нова технология се върти към евентуалната загуба на работа. Това нормално се концентрира върху мощно автоматизирани браншове. Но сферата на изкуството не е по-малко застрашена от тази вълна на ИИ.

„ Най-малко застрашени са сферите на изкуство, където центъра е себеизразяването. Истинското изкуство - художници, статуи, всичко, което отива в галериите, изкуството без рамка ”, показа Плабо и добави, че най-застрашени са хората, които би трябвало да извършват неща строго професионално и рамкирано.

„ Едни от най-застрашените специалности в изкуството са Concept art артистите в киното и видео игрите. Просто казваш на Midjourney какво искаш като арт концепция за филм или игра и то го прави. ”

От своя страна Боре означи, че фотографията, най-вече събитийната, към момента е в сигурност.

„ Нисък е рискът за фотографите, изключително тези за действителни събития, тъй като ИИ няма по какъв начин да генерира нещо, което занапред се случва. Или най-малко към този момент ”, добави той.

Боре означи и позитивен аспект на ИИ, тъй като при вярно потребление той може даже да улесни и ускори творчеството на хората на изкуството. За образец той даде случаите, в които има доста техническа част за обработка. Тогава ИИ може да улесни процеса, до момента в който актьора се концентрира върху изобретателния развой.

Заради всеобщото потребление на генеративен ИИ за основаване на извънредно реалистични изображения, разпознаването им става извънредно мъчно. Затова Плабо поучава по какъв начин да разпознаваме генерирани от ИИ изображения.

„ Все по-трудно става да се разпознават фалшификатите. За момента можеш да разпознаеш ИИ по някой вероятен бъг (грешка), несъмнено, стига да знаеш, че прави такива неточности. Докато го ползваш, ти хващаш стила на това по какъв начин ИИ генерира избрани фотоси. Проблемът е, че би трябвало да го ползваш, с цел да разпознаваш грешките, които прави. Иначе е доста по-трудно да се забележи и несъмнено, до момента в който компанията не усъвършенства генератора си да не прави тези неточности. За хора, които не се занимават задълбочено с това, би трябвало да знаят, че най-лесно се разпознава по пръстите, на ИИ му е мъчно с реалистична снимка на човешки пръсти към момента. ”

Моралът към изкуството, генерирано от ИИ, е, меко казано, противоречив. Това важи и за рестриктивните мерки към него. Моралността на технологията е мъчно обяснима, само че този вид изкуство от ИИ си има лична публика, споделя Плабо.

„ ИИ може да прави неща, към този момент измислени от хора, той де факто имитира артистите и прави тяхната работа, къде по-добре, къде по-зле. Той няма по какъв начин да измисли нищо ново. Изкуството от ИИ ще се трансформира в лична ниша изцяло на изкуството, сходно на нещата, направени на ръка. Има публика, която търси единствено този вид артикули, по този начин ще стане и с ИИ. ”

А във връзка с вероятните ограничавания за ИИ, двамата експерти се сплотиха към тезата, че няма по какъв начин да бъде стеснен. Боре съпостави обстановката с атомната бомба. Безпрецедентно нещо се появява на бял свят и единствено въздържанието на хората ги избавя, е неговото изказване.

„ До огромна степен разчитаме на морала на хората, като историята демонстрира, че всяко откритие постоянно се употребява и аморално, даже и по-често по този метод ”, се съгласиха двамата.

Коментарите за БГНЕС са част от подкаст на тематика ИИ, съсредоточена върху неговото въздействие в не толкоз обсъжданата сфера на изкуството. Сред любопитните мнения по време на диалога е направеният от Боре:

“Няма ли изкуственият разсъдък да ни освободи от естествената тъпота ”. /БГНЕС

-----------------------------

Кристиян “Боре ” Христов - бизнесмен и режисьор, приключил ЮЗУ „ Неофит Рилски “ “Филмова и телевизионна постановка ”. Занимава се също по този начин с монтаж и обработка. Като някой негови произведения са “SHOWREEL 22 ” и “Pandemic reel ” за Idolum Visuals.

Пламен “Плабо ” Ангелов - уеб дизайнер и фотограф с повече от 16 години професионален опит в сферата. Зад гърба си има 6 независими фотографски изложения и е работил с известни компании като Vodka Flirt, Efbet, Magniflex, LB Bulgaricum, Foodpanda други. Занимава се и с медитация.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР