Само една година, откакто Русия започна военната си инвазия в

...
Само една година, откакто Русия започна военната си инвазия в
Коментари Харесай

Само за година Европа се освободи напълно от руската енергийна зависимост

Само една година, откогато Русия стартира военната си инвазия в Украйна, Европа съумя да се освободи изцяло от енергийната взаимозависимост от Москва. Това съобщи през днешния ден представител на Европейската комисия на конференция, представен от Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз приключи съвсем изцяло вноса на съветски въглища и течни горива от Русия, а природният газ бързо изчезва от европейския пазар. Според представителя на Комисията се следи спад с 18% на потреблението на газ в Европейски Съюз в последната година. 

Той разясни, че преди войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45 – 50% от европейския импорт, а през март тази година са спаднали до едвам 7%. По неговите думи за това са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, измежду които Съединени американски щати и Норвегия.

Припомняме, че преди година – през април 2022 година – президентът на Русия Владимир Путин издаде декрет, съгласно който заплащането по газови доставки би трябвало да става посредством скица, включваща заплащането им с рубли, което множеството европейски контрагенти не одобриха. Дотогава " Газпром " изнасяше за европейски страни годишно по към 150 милиарда куб. м природен газ. През 2022 година тези количества се намалиха до 62 милиарда куб. м, а през 2023 година се чака да доближат не надвишават 25 милиарда куб. метра, означи Reuters преди дни.

Същевременно за последната година в Европейски Съюз е била създадена с една пета повече възобновима сила. Говорителят посочи, че страните в Европейски Съюз разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той заяви, че европейските газови складове в този момент са цялостни до 66 на 100 от размера, което е връх за тази част от годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР