Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал

...
Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал
Коментари Харесай

Кампания на БЧК - Варна: Дари кръв, вземи билет за Международния фестивал на червенокръсткитe и здравни филми

Само две седмици остават до старта на XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми, който ще се организира от 12 до 15 октомври под патронажа на вицепрезидента на България Илияна Йотова.

Форумът ще събере на 6 подиуми във Варна и Санаторно-оздравителния комплекс „ Камчия “ стотици игрални и документални ленти от шест континента, измежду които паметни заглавия, отнесли влиятелни награди от интернационалните фестивали.

Тази есен Червенокръсткият фестивал постави началото на неповторим обществен опит, целящ да подкрепи казуса с възходящия дефицит на кръводаряване в България. Кампанията „ Дари кръв, вземи билет “ планува всеки кръводарител да получи безвъзмезден билет за някоя от най-касовите прожекции в границите на фестивала, както и едноседмичен пропуск за паралелната стратегия на форума.

Акциите по кръводаряване не престават на 30 септември в Районния център по трансфузионна хематология и на 9 и 10 октомври - в ректората на Медицинския университет „ Проф. Д-р Параскев Стоянов “ във Варна. Всички, които се включат в хуманната самодейност, ще бъдат измежду малцината киномани, които ще могат да видят един от емблематичните филми от фестивалната стратегия - „ Диванът на Сталин “ (Франция, Португалия, 2016 година ) с Жерар Депардийо, последния филм на Анджей Вайда „ Остатъчни облици “ (Полша,2016 г.) или „ Фортуната “ (Италия, 2017 г.), отличен с премията за най-хубава женска роля, в лицето на актрисата Жасмин Тринка, на тазгодишния фестивал в Кан.

XVII Международен фестивал на червенокръсткитe и здравни филми ще премине под мотото „ Агресия –Хуманност – Кино “. Фестът е със спортен темперамент, като участващите филми се конкурират за премиите в категориите:

1) Филми на Червения кръст и Червения полумесец, които отразяват активността на сдруженията по целия свят;

2) Документални и здравни филми от тематичните области: медицина, опазване на здравето, екология, миграция, човешки права, бедствия;

3) Игрални филми с обща хуманна устременост.

Състезателната стратегия е подбрана от селекционна комисия с ръководител проф. доктор Темелко Темелков измежду рекордните 1890 кино лентата от 107 страни. Международното жури, което ще прави оценка заглавията, е в състав: ръководител – режисьорът Бепе Чино (Италия) и членове – Арман Пеккая (Турция), Карла Ронга (Италия), доцент Емануела Мутафова (България) и Павел Васев (България).

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР