Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“ 

...
Декларация от името на парламентарната група на БСП за България“ 
Коментари Харесай

Нинова: БСП остана единствената алтернатива, която не се прегърна с мафията

Декларация от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “  насочи Корнелия Нинова:

Приключва морално и институционално най-вредният парламент в последните 10 години, който ще остави тежки последствия за години напред в публичните и политическите връзки на България.
 
Морално нездравословен, тъй като смяната се прегърна със статуквото. Защото очакванията на стотици хиляди българи бяха опропастени и излъгани. Някой си въобразяваше, че може да има изменена мафия. Не може. Получи се мафиотизирана смяна. Резултатът от тези десетина месеци са изпиране на корупцията на статуквото, узаконяване на кражбите и на лобизма и слагане на паралелната страна на първия ред в най-висшата институция в България - Народното събрание. Това е резултатът.
 
Но има и още по-тежък - отблъскването на българските жители от политиката, от желанието да вземат участие в избори. Поредното отчаяние. Отхвърлянето на политическата класа. Презирането на личните ни институции. Това ще има дълготрайни и тежки последствия върху българския политически и публичен живот.
 
Институционално нездравословен парламент, тъй като се сформира болшинство, което посегна на главните начала в българската конституция. Промените в Конституцията лишиха българския народен суверенитет, като позволиха хора с двойно поданство да ръководят страната. Вместо правосъдна промяна, която цели правдивост, се направи правосъдна промяна, която задълбочи всички пороци в правосъдната система. Но освен това - правосъдна промяна, която довежда да политическо преодоляване на правосъдната система. Затова споделям и тук - смяна с тежки последствия за години напред.
 
Всичко това, уважаеми българи, беше облечено в заслон на евроатлантическо болшинство, което ще изведе България на напредничав и европейски път с приемането ни в Шенген, приемането в еврозоната и реализирането на Плана за възобновяване и резистентност. Нищо от това не стана. Евроатлантическият дух се изпари през комина. Останаха свадите, корупцията, меренето на регулатори, на постове и на схеми. Това е резултатът от този морално и институционално нездравословен 49-и парламент.
 
Разбира се, ние от самото начало бяхме разграничаване и от метода на правене на политики, и от наличието на законите, които се одобряваха. Защото приемахте лобистки по наличие закони с най-ниска форма на законодателна просвета по метода, по който ги приемахте - на две четения едно след друго, корекция на поправката, анулация на поправката. Последиците от това са комплициран публичен живот, комплицирани стопански субекти, комплициран дребен и междинен бизнес, неустановеност и неустойчивост за всяко семейство и за всеки човек. В резултат на деградиран законодателен развой - и по форма, и по наличие.
 
Когато подлагаме на критика като съпротива обаче, мисля, че е редно да кажем пред българските жители и какво свършихме. Ние сме удовлетворени от това, което групата на „ Българска социалистическа партия за България " свърши в 49-ото Народно заседание. Сухата статистика се показва във импортирани 19 закона, 180 оферти сред първо и второ четене на закони на други парламентарни групи, 27 планове за решения, 3 от които са вотове на съмнение, 1 искане за оставка на ръководителя на Народното събрание, 39 заявления от трибуната, 385 питания и въпроси към министри, 18 чувания на министри и над 70 обществени прояви посредством брифинги и конференции.

По-важно е обаче какво стои зад тази статистическа интензивност. Нито за миг не отстъпихме от обещаното пред вас, уважаеми българи. Повечето от законопроектите, декларациите и решенията, които внесохме, бяха насочени към възстановяване на качеството ви на живот, на определяне на сигурност и непоклатимост в страната, на гарантиране на националния интерес. Наши са предложенията за: увеличение на минималната заплата до 50% от средната; увеличение на майчинството за развъждане на дете през втората година до размера на минималната заплата; освобождение от налог на младежите до 26 години и за първа работа, както и на хората, които получават приходи до прага на бедността; увеличение на възнагражденията на чиновниците в системите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на отбраната; преизчисляване на пенсиите с нов коефициент от 1,35% и така нататък
 
Днес сме очевидци на ужасяваща картина за демографското положение на България. И доста изненадващо чух през днешния ден от медии - оферти на сътрудници за ограничения за детски градини, за учебници, за поддръжка на млади фамилии - неща, които „ Българска социалистическа партия за България " от дълго време сме предложили, някои от тях са признати, други сте отхвърлили с доста остри причини, че това е популизъм. Но всички знаят, че демографската гибел на България може да бъде избегната само с съответни стратегически решения и решения, които са гарантиране с последователност сред 5-10 и колкото желаете държавни управления и политически партии. Ние, от „ Българска социалистическа партия за България ", и през този парламент твърдо стояхме на тези позиции - предлагахме, отстоявахме и някои от тези решения са признати.
 
На второ място - огромният проблем за бедността и неравенствата. Също предприехме съответни ограничения да бъдат понижени неравенствата и бедността и да се усилят приходите на хората.
 
Втората група проблеми, които стояха на нашето внимание - битката с монополите, корупцията и кражбите. Винаги сме твърдели, че при ръководството на Борисов се крадяха 10 милиарда лева Сега несъмнено са повече. Защото с добавката от сглобката на ПП-ДБ и ГЕРБ, евентуално и кражбите са се нараснали. Борбата с корупцията - естествената, същинската, до дъно битка с корупцията, може да подсигурява съществени доходи освен за обществената политика, която е наш приоритет, само че за развиването на една естествена, действителна стопанска система, която да подсигурява доходи в Брутният вътрешен продукт. Ето за какво от самото начало на работата на нашата парламентарна група бяха насочени към битката с кражбите, битката с монополите. Законът за груповите искане е наше дело, наше гледище и наша борба в залата.
 
На трето място, като групи проблеми, Българска социалистическа партия изведе напред настоящи въпроси като битката с пияни и дрогирани водачи, битката с каналджийството, предложенията за увеличение на наказванията за детска порнография, за лишаване на МПС на пияни и дрогирани водачи и така нататък Актуални и съответни на времето си бяхме през цялото 49-то Народно заседание.
 
Но нашата най-голяма и единствена като партия и коалиция заслуга е, че от начало до край, освен в този парламент, а и в няколко предходни, бяхме, сме и ще бъдем праволинейно, непоклатимо и непременно борци против паралелната страна, дълбоката страна, задкулисието и сделките, за които 49-ото Народно заседание беше най-голямата еманация. Сигурно постоянно го е имало, по тази причина и постоянно сме се борели, само че вие го доведохте до висота, като го превърнахте в държавна политика, узаконихте го в законите, заложихте го в Конституцията, с което нанесохте непоправими вреди на България. Непоправими на този стадий, надяваме се, поправими на 9 юни и по-късно. Ние оставаме опция: битката с паралелната страна и нейното изкривяване могат да подсигуряват на България разцвет, а на българските жители - по-добър живот. Ние, от „ Българска социалистическа партия за България ", ще се борим за това.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР