Само допреди няколко дни хиляди домакинства, семейства с малки деца

...
Само допреди няколко дни хиляди домакинства, семейства с малки деца
Коментари Харесай

Диана Ковачева: Пет дни хората са живели като в Средновековието, да търсят обезщетенията си

Само допреди няколко дни хиляди семейства, фамилии с дребни деца и заболели възрастни хора останаха за няколко денонощия без ток, без отопление и на някои места без вода, поради изобилния снеговалеж. Не единствено, че стояха на мрачно и студено, само че доста не успяваха да подадат сигнал за това.

„ Все още нямам отговор нито от Министерството на енергетиката, нито от КЕВР, само че аз имам своя отговор за какво се случи по този начин. Самите енергоразпределителни сдружения не са поддържали тези сервитутни зони, не са окастряли дърветата. Хората разясниха, че от години следили, че жиците и кабелите са остарели. Стълбовете са проядени. Това е обвързване на енергоразпределителните сдружения “. Това разяснява в „ 120 минути “ националният омбудсман - бранителят на правата ни като жители, проф. Диана Ковачева.

В село Петко Каравелово са съборени 7 електрически стълба

Тя уточни, че енергоразпределителните сдружения се базират на своите условия и на форсмажор. Според нея има „ съпричиняване “, защото те не са употребявали своите отговорности.

Проф. Ковачева съобщи, че институциите би трябвало да създадат инспекция и да се произнесат, с цел да може хората да получат компенсации.

Омбудсманът уточни, че при прекъсване до 30 часа на тока компенсацията е 50 лв., а по-късно на всеки 12 часа по 20 лв..

Работата на институциите е затруднена най-много от тежкия, влажен сняг и падналите клони и дървета

„ Аз не мисля, че това е изключително огромна сума, с цел да обезщети прекарванията на тези хора “, разяснява Ковачева.

„ Когато спре токът, стопират помпите, стопира топлото, стопира газта. Всичко. Тези хора пет дни са живели като в Средновековието, без никакви условия. Пет дни са студували, а в този момент би трябвало да вървят да се разправят с ЕРП-тата. Не считам, че би трябвало да е по този начин. Хората би трябвало да бъдат обезщетявани със идващите сметки, без да бъдат сезирани. Явно няма да стане по този начин. Съветвам хората документално да предявят всички вреди, които са понесли. Някои са изгубили даже зимнината си и това за тях е същинска драма “, разяснява още тя.

В селото има доста възрастни хора, които нямат отопление и не могат да заредят телефоните си

„ Смятам, че това е един добър урок, който би трябвало да се даде на монополите, с цел да си извършват отговорностите и да не разчитат на монополното си състояние. Затова, че човек няма къде да отиде другаде “, уточни омбудсманът.

„ Има един човек, който се свърза с мен и безусловно плачеше, тъй като три пъти му е изгорен хладилникът “, сподели проф. Ковачева.

В уеб страницата на омбудсмана е разказана цялата процедура за приемане на обезщетение - вижте ТУК.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР