Президентът на САЩ Байдън посещава Виетнам: Врагове по време на войната на партньори от най-високо ниво?

...
Само дни преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън
Коментари Харесай

Само дни преди посещението на президента на САЩ Джо Байдън във Виетнам за ключови разговори относно търговията и по-тесни дипломатически отношения, президентът отдаде почит на събития от по-ранен и много различно време – когато Вашингтон и Ханой бяха във война.

В Белия дом във вторник Байдън връчи Медала на честта, най-високото военно отличие на Съединените щати, на 81-годишния Лари Тейлър, пенсиониран армейски капитан, който е управлявал атакуващ хеликоптер Cobra по време на разгара на Виетнам Война през 1968 г.

Под обстрел, без гориво и пренебрегвайки заповедите да се върне в базата с двуместния си хеликоптер, Тейлър устоя и спаси живота на четирима американски войници, които бяха заобиколени от приблизително 100 виетнамски бойци.

Действията на Тейлър „пренаписаха съдбата на четири семейства за поколения напред“, каза Байдън на церемонията по награждаването.

Когато Байдън кацне на международното летище Ной Бай в Ханой в неделя, той стъпва в един много различен Виетнам и феноменално променена връзка със стар враг от войната.


Планира се Байдън да се срещне с най-високопоставените лидери на Комунистическата партия на Виетнам – политическата организация, която някога е била враг – и се очаква да подпише споразумения, които издигат отношенията на САЩ до възможно най-високото ниво с Ханой.

„Това посещение е забележителна стъпка в укрепването на нашите дипломатически връзки“, каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан преди визитата.

„Това отразява водещата роля, която Виетнам ще играе в нашата нарастваща мрежа от партньорства в Индо-Тихия океан“, каза Съливан.

И двете страни, каза още той, са работили, за да преодолеят „болезненото споделено наследство“ от войната, която доведе до смъртта на милиони виетнамци и 58 000 американски военнослужещи.

Докато дипломатическите връзки и търговията са на първо място в насрочената среща между Байдън и най-влиятелната фигура на Виетнам, генералният секретар на Комунистическата партия Нгуен Фу Тронг, Вашингтон също е вперил очи в Китай, който все повече показва своите икономически и военни мускули в Азиатско-тихоокеански регион.

Китай също ще следи отблизо посещението на Байдън, преценявайки дали поддържането на отношения на Виетнам със САЩ отслабва влиянието на Пекин в Ханой или променя стратегическите интереси с южния му съсед.


„Забележителен пробив в двустранните връзки“

Виетнам и САЩ вече са подписали „всеобхватно партньорство“ и спекулациите са фокусирани върху издигането на отношенията до най-високото ниво на „всеобхватно стратегическо партньорство“ – най-високото ниво в дипломатическата йерархия на Виетнам, каза Льо Хонг Хип, старши научен сътрудник и координатор на Програмата за изследване на Виетнам в ISEAS – Институт Юсоф Исхак в Сингапур.

Ако това се случи по време на посещението на Байдън, това ще „представлява забележителен пробив в двустранните връзки“, написа наскоро Хип в онлайн списанието ISEAS Fulcrum.

Виетнам „формира такива партньорства само с онези, които смята за много важни за своята сигурност, просперитет и международно положение“, каза Хип.

Ако споразумението бъде подписано, Виетнам ще покани Вашингтон в клуб от само четирима други всеобхватни стратегически партньори: Китай, Индия, Русия и Южна Корея.

Въпреки че опасенията относно обратната реакция от страна на Китай са достоверни, подобряването на връзките до такова ниво със САЩ в този момент „има идеален смисъл“ поради няколко причини, каза Хиеп.

Ангажиментът на Вашингтон да запази индо-тихоокеанската морска зона свободна и отворена е в съответствие с интересите на Виетнам на фона на регионалните мускули на Китай. САЩ също са вторият по големина търговски партньор на Виетнам (след Китай), но САЩ са най-големият експортен пазар за виетнамски стоки.


Както отбелязва Hiep, би било „разумна стъпка за Ханой“ да има по-тесни връзки с такъв важен бизнес партньор.

Времето също е важно.

Би било по-добре да предприемете хода за засилване на връзките с Вашингтон сега, преди конкуренцията между САЩ и Китай да се влоши още повече, което може да постави Виетнам в по-неблагоприятна ситуация, когато трябва да се направи такъв избор.

Въпреки това по-близките връзки със САЩ не отбелязват голяма промяна в „стратегическата траектория“ на Виетнам, тъй като е в най-добрия интерес на Ханой да следва „балансирана външна политика спрямо големите сили“.

„Изчислен риск, който си струва да се поеме“

Nguyen Khac Giang, учен по виетнамската политика и гостуващ сътрудник в ISEAS, каза, че САЩ може да придадат по-голямо значение на подобряването на отношенията с Виетнам, по отношение на противовес на Китай, отколкото Ханой има предвид.

>

Виетнам вижда споразумението като обслужващо различни цели, включително подмладяване на затруднена икономика и укрепване на общественото доверие във външната политика на Виетнам, каза Giang пред Al Jazeera.

За Виетнам „модернизацията има както символично, така и практическо значение, обслужвайки редица интереси от геополитически баланс до инициативи за икономическа диверсификация, което го прави пресметнат риск, който си струва да се поеме“, каза той.

Виетнам балансира умело отношенията си с по-големите сили и няма намерение да се откаже от този подход сега, каза Карл Тайер, почетен професор в Академията на австралийските отбранителни сили към Университета на Нов Южен Уелс.

Това, което се промени обаче, е, че Виетнам вижда значението на задълбочаването на икономическите връзки със САЩ, когато икономиката на Китай е „в големи проблеми“ и световната икономика се забавя.

Продължителното блокиране на Китай поради COVID-19 не само навреди на собствената му икономика, но също така оказа сериозно въздействие върху тази на Виетнам – тъй като Китай е най-големият търговски партньор на Виетнам.


Издигането на отношенията до всеобхватно стратегическо партньорство е „главно свързано с икономика и технологии“, каза Тейър, добавяйки, че подобен ход не означава, че Ханой е въвлечен в „антикитайски съюз“ със САЩ.

„Според мен Виетнам няма да предприеме стъпка със САЩ, която застрашава основния интерес на Китай или създава впечатлението, че Виетнам се обединява срещу Китай“, каза Тайер пред Al Jazeera.

Гианг, изследователят на виетнамската политика, също каза, че подобряването на отношенията с Вашингтон също няма да навреди на основните интереси на Ханой.

„Ханой вероятно вярва, че разполага с инструментите, за да гарантира, че идеологическото ядро ​​на режима остава недокоснато от потенциално влияние на САЩ“, каза Гианг пред Al Jazeera.

„Не предвиждам тези засилени отношения да заплашват еднопартийната държава, особено след като Вашингтон даде знак за уважение към съществуващата политическа система на Виетнам.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР