Само дни преди подписването на Декларацията за независимост на САЩ

...
Само дни преди подписването на Декларацията за независимост на САЩ
Коментари Харесай

Заговорът за убийството на Джордж Вашингтон

Само дни преди подписването на Декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати през юли 1776 година 20 000 фенове се другар на поле, където през днешния ден се намира китайския квартал на Манхатън. Всички дружно, както бойци, по този начин и жители, образуват най-голямата навалица, която в миналото е гледала обществена екзекуция в колониите по това време. Два дни по-рано Томас Хики, член на елитната армия, отговарящ за отбраната на Джордж Вашингтон, е наказан за „ протест и изменничество “ и сутринта на 28 юни 1776 година е обесен за закононарушенията си.

Въпреки че е единственият екзекутиран, става известно, че Хики е бил част от доста по-мащабна скица, разработена от английски лоялисти, за ликвидиране на Вашингтон, който по това време е главнокомандващ на Континенталната войска.

Днес гледаме на Джордж Вашингтон като на убеден и идеален човек. Но когато за пръв път стартира да управлява армията, той е напълно не на място. В предишното е бил офицер, само че не доста почитан, а когато войната стартира, не е носил  униформа повече от десетилетие. И внезапно би трябвало да построи войска и да я поведе против могъщите британци. Той е непретенциозен човек, вложен в тази роля с голяма отговорност и първото нещо, което споделя на всички, е: „ Не съм задоволително добър, с цел да направя това, и в случай че се провалим, виновността е моя. “

В началото на Революционната война губернаторът [назначен от кралското правителство] и кметът на Ню Йорк – и двамата английски лоялисти – сполучливо настройват част от персоналната защита на Вашингтон против него, само че Вашингтон схваща. Заговорниците са задържани и разпитвани скрито, след което Вашингтон събира 20 000 бойци и жители навън поле и обесва един от водачите, с цел да го видят всички. Това изпраща ясно обръщение към лоялистите, без да разкрива заговора.

 Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington

И не е чудно, че подобен скрит план се случва. Днес американците обичат да се показват в историята като мощна група, която вижда обща цел и се сплотява към нея. Ситуацията обаче не е по никакъв начин толкоз елементарна и точно по тази причина заговорът е вероятен. Един очевидец на събитията каза, че колониалистите са „ напълно окаяно облечени и с толкоз низък морал, че опозоряват името на боеца. “ Тези хора, даже не са войници; те са фермери и елементарни служащи, някогашни нарушители, просяци, някои извънредно стари, някои извънредно млади. Носят вили и лопати като оръжие, други пък изобщо нямат оръжие. Носят униформи от локалните милиции от Масачузетс, Кънектикът, Род Айлънд, Ню Джърси. Мнозинството са с мръсни работни ризи и скъсани панталони. Те не са една обединена бойна мощ.

Когато през днешния ден мислим за Революцията, мислим за колонистите в Америка, които се борят с британците от Европа. В реалност обаче има доста хора в колониите, които застават на страната на британците, и доста хора от Англия, които се причисляват към колониалната страна. Някои хора сменят страната си няколко пъти. Това основава среда на съмнение и боязън и довежда и до много измами и шпионаж.

Но заговорът въпреки всичко е оголен. Конгресът на провинцията в Ню Йорк основава Комитета за конспирации, строго конфиденциален екип от цивилни с задача да събира информация за врага и да открива и осуетява разследващите му интервенции. Тъй като рискът за Вашингтон става по-голям, хората стартират да приказват и тази дребна комисия – водена от юриста и пратеник на Континенталната конгреса Джон Джей – съумява да разкрие всичко. Това е и началото на американските контраразузнавателни старания.

 Washington's Life Guard

Знамето на охраната на Вашингтон

Томас Хики е първият човек, екзекутиран от континенталната войска за „ протест и изменничество “.

Той е роден в Ирландия и идва в Америка като боец в английската войска, в която се бие като персонален помощник на генерал-майор Уилям Джонсън в Седемгодишната война, само че по-късно се причислява към патриотите, когато избухва Американската гражданска война. Там става част от армията, която пази военачалник Джордж Вашингтон, неговия личен състав и ведомостта на континенталната войска.

Хики в началото е затворен за предаване на подправени пари преди по-късно да бъде осъден и екзекутиран за скрит план за убийството на Вашингтон през 1776 година.

По мотива Вашингтон прави общо известие:

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР