Само четири дни остават до крайния срок, в който бизнесът

...
Само четири дни остават до крайния срок, в който бизнесът
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Бизнесът има нужда от адекватно финансиране, кредитите не винаги са опция

Само четири дни остават до крайния период, в който бизнесът може да кандидатства по първата отворена процедура по Плана за възобновяване и резистентност – Технологична рационализация.

Това стана ясно от извършен диалог сред регионалния шеф на Русе Анатоли Станев и министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев. „ Бизнесът има потребност от съответно финансиране, изключително в актуалната нелека икономическа обстановка, подбудена както от налаганите преди ограничавания около Ковид-пандемията, по този начин и от растежа в цените на енергийните запаси. Кредитите не постоянно са алтернатива пред компаниите, най-много в обстановката на стопанска неустановеност. Подобни ограничения ще допринесат за възобновяване, устойчивостта и растежа на стопанската система “, съобщи Станев. Той бе безапелационен още, че поддръжката за бизнеса чрез Плана за възобновяване и резистентност и останалите европейски стратегии ще докара до основаването на висока добавена стойност, а също ще увеличи качеството на капиталовата среда и ще се разкрият редица вероятности пред младите и образовани хора в България. „ Именно софтуерното развиване е в основата на нововъведенията, а от там и на по-високата конкурентоспособност. Всичко това ще рефлектира в една по-силна стопанска система, гарантираща повече работни места “, добави още Станев.

„ Държавата работи на цялостни обороти парите от Плана за възобновяване да доближат бързо до бизнеса. Много се спекулира по Плана за възобновяване и резистентност, само че той е отворен и работи. Тези безплатни финансови средства ще дадат опция на микро-, дребните и междинни компании да поемат глътка въздух “, безапелационен бе министър Пулев.

Към момента по процедурата са подадени към 900 плана, като компаниите могат да се борят за общо 260 милиона лв.. Кандидатстването е допустимо до 21-и септември и е напълно онлайн чрез системата ИСУН. Повече информация може да бъде открита на уеб страницата на Министерството на нововъведенията и растежа, както и тук:.

Същевременно по линия на структурните фондове на Европейския съюз от идната година Министерството на нововъведенията и растежа ще разполага със 7 милиарда лева за поддръжка на микро-, дребни и междинни, огромни, научни центрове, иновационни и високотехнологични компании.

Ясно е, че две от стратегиите, които са на обща стойност 5 милиарда лева са съвсем приключени и в развой на утвърждение от Европейската комисия. Едната от тях – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (2021-2027) /ПКИП/ с бюджет към 3 милиарда лева към този момент е изпратена в Брюксел за утвърждение. Втората – „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ /ПНИИДИТ/ с бюджет от 2.14 милиарда лева, следва да бъде изпратена за утвърждение до 23 септември.

По линия на Министерството на нововъведенията и растежа до края на тази година единствено по Плана за възобновяване и резистентност бизнесът ще бъде подсилен с 600 млн. лева Предвижда се до края на годината да се отварят още три стратегии по Плана за възобновяване и резистентност – за киберсигурност и ИКТ решения в размер на 30.6 млн. лева, за създаване на ВЕИ за лично произвеждане на сила в размер на 200 млн. лева и за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност с общ бюджет от 120 млн. лева.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР