Само 30-минутна физическа активност за 5 дни може да предотврати

...
Само 30-минутна физическа активност за 5 дни може да предотврати
Коментари Харесай

Повече физическа активност - по-дълъг живот

Само 30-минутна физическа интензивност за 5 дни може да предотврати една от 12 сърдечно съдови заболявания в един от 20 случаи. Това демонстрират резултатите от изследване, извършено всред 17 народи, измежду които има хора с друг метод на живот – богаташи и такива от междинната класа.

Всички форми на физическа интензивност като спортуване във фитнеса, бягане , вървене пешком до работното място, извършване на нещо у дома, при което има придвижване, понижава освен сърдечно съдовия риск, само че и този от смъртност.

Данните от перспективно епидемиологичното изследване на градските и селските региони е оповестено в „ The Lancet “. То обгръща 130.843 участници на възраст сред 35 и 70 години, живеещи в села или градове от страните Аржентина, Бангладеш, Бразилия, Канада, Чили, Китай, Колумбия, Индия, Иран, Малайзия, Пакистан, Полша, Южна Африка, Швеция, Обединените арабски емирства и Зимбабве. Те попълвали специфични въпросници, в които отговаряли какъв брой пъти на седмица вършат извършения, имат ли някои болести, с какво тегло и кръвно налягане са, с какви приходи разполагат, водят ли здравословен метод на живот и други.

По- натоварващите тренировки, които доближават до към 750 минути всяка седмица, също имат огромни изгоди за здравето, съгласно проучването. Екипът отбелязва, че този размер е изпълним от хора, които „ имат деен превоз “, т.е. карат колело до работа или се движат доста в офиса, у дома, до момента в който чистят, готвят, косят тревата в градината и други занимания.

Резултатите от проучването удостоверяват доста от това, което досега други са разкрили за нациите, които живеят дoбре. Но те по-скоро са фокусирани върху интензивността им в свободното време. „ Ако всеки от нас има някаква физическа интензивност, която да е най-малко 150 минути за 7 години, общо 8% от сърдечно съдовите случаи могат да бъдат предотвратени “, разяснява проф. Салим Юсуф, шеф на Института за проучване на здравето на популацията в Университета Макмастър в Онтарио, Канада.

Свързани публикации.. Спортен режим за по-качествена сперма 0 Карането на колело до работа ни защищава от рак 0 Здраве посредством 16 елементарни извършения по системата Чигун 0

Според насоките, оповестени от Световната здравна организация (СЗО) , целесъобразно е хората на възраст от 18 до 64 години да вършат най-малко два типа извършения всяка седмица, да вземем за пример аеробика и подсилване на мускулите . За аеробни извършения са нужни 150 минути умерена физическа интензивност, разпределени през седмицата- да вземем за пример 30 минути дневно в 5 дни от седмицата. Упражненията за подсилване на мускулите пък би трябвало да се извършват минимум 2 пъти на седмица.

В своето проучване създателите означават, че сърдечно съдовите болести са "водещата причина за смъртност в международен мащаб и огромна

икономическа и световна тежест “. Въпреки че смъртните случаи, дължащи се на сърдечно съдови болести, са намаляли в богатите народи, световната смъртност заради тази причина се е нараснала с 41% за интервала 1990- 2013 година

Проучването открива, че хората, които не дават отговор на целесъобразните равнища на физическа интензивност , имат 28% риск от гибел заради разнообразни аргументи. Докато рискът от сърдечни болести е с 20% по-нисък при тези, които имат по-голяма интензивност спрямо останалите.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР