Само 274 деца са одобрени да получат компенсация за това,

...
Само 274 деца са одобрени да получат компенсация за това,
Коментари Харесай

Едва 274 деца ще получат компенсация, че не са приети на градина

Само 274 деца са утвърдени да получат отплата за това, че не са признати в общинска детска градина , заяви.  Броят им е фрапиращо невисок на фона на така и така дребното планирани бройки, които страната пресметна, че ще могат да се възползват от мярката - 3600. Заради тези данни през вчерашния ден родители за следващ път излязоха на митинг с искане за държавна помощ за всички неприети деца и за стремително строителство на нови детски заведения.

За последно родители поискаха  поради дефицита тук-там в детските градини на 4 юни. Причина бе, че на първо класиране  в столичните детски градини. Приети бяха 9 907 деца.

Заради създалото се недоволство Фандъкова разпореди на новия си заместител Мирослав Боршош да изследва възможностите за промени в наредбата на МОН за отпускане на обезщетения на неприетите на градина деца, които да дадат възможност на повече фамилии да се възползват от тях, за нерешния с години проблем на Следствен отдел към окръжна прокуратура върху страната. Той пък на собствен ред съобщи, че иска компенсацията за неприето дете да се усили от 291 лева.  (с към 350 лева, колкото е издръжката на дете в общинска детска градина), като разликата да се поеме от Столична община.

И през вчерашния ден от Столичната община обявиха, че водят договаряния с просветното министерство за увеличение на обсега на децата, които могат да се възползват от помощта - като към тях се включат освен децата от 3 г. нагоре, само че и 2-годишните малчугани. Обсъжда се и преосмисляне на критериите за достъп до помощта, тъй като сегашните са много ограничаващи.

Просветното министерство сложи пред родителите, чиито деца на се признати на ясла или детска градина, с цел да получат отплата. Детето би трябвало да е кандидатствало за прием в целодневна или полудневна организация на предучилищното обучение в държавна или общинска детска градина или учебно заведение и да не е прието поради липса на свободни места, да не е записано в нито една държавна или общинска детска градина или учебно заведение, а общината по сегашния адрес на детето - да не e предложила на родителите друго равностойно място и така нататък и тъй наречените

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР