Съмнителна финансова операция е тогава, когато задълженото лице по Закона

...
Съмнителна финансова операция е тогава, когато задълженото лице по Закона
Коментари Харесай

ДАНС е проверявала NEXO още от юли, сигналът е от България

Съмнителна финансова интервенция е тогава, когато задълженото лице по Закона за ограниченията против изпирането на пари уведоми Агенцията за подозрения, което е породило тази интервенция. Това е напълно общо, което мога да кажа.

Това съобщи пред публицисти ръководителят на ДАНС Пламен Тончев след чуване във Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с NEXO, съобщи БГНЕС.

По-рано Тончев сподели, че по сигнал на българска финансова институция ДАНС е почнала да се занимава с инспекциите още през юли месец , а не есента по сигнал на външни служби и в резултат на това посочи какво значи съмнителна финансова интервенция.

По време на съвещанието на парламентарната комисия Тончев заяви, че министър председателят е бил известен авансово за взаимната инспекция на ДАНС с Министерство на вътрешните работи, Национална следствена служба и прокуратурата.

" След като ние извършихме нашата инспекция, осъществихме съгласуваност с партньорските служби и уведомихме прокуратурата, инспекцията беше предоставена на Национална следствена служба.

Кой е направил закононарушение, въпреки всичко взема решение българският съд. ДАНС има своята оперативна автономия. Не можем да уведомяваме за всяка една инспекция министър ръководителя. За въпросната реализация няколко дни преди този момент той беше известен, че следва осъществяването на такава инспекция, взаимно с Министерство на вътрешните работи, Национална следствена служба и прокуратурата ", добави ръководителят на ДАНС.

Тончев бе на чуване във Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на NEXO и NEXO CAPITAL и обвързваните с тях лица, по отношение на осъществяване на евентуална противозаконна активност, в това число връзки с лица и структури финансиращи тероризма и проведената престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България от NEXO и NEXO CAPITAL и обвързваните с тях лица.

„ Това следствие е осъществено от Национална следствена служба и те са придобили информация за финансиране на лица, които са свързани с тероризъм. В следствие са известени и от ДАНС “, изясни още той.

Това, което чухме от господин Тончев, ръководителят на ДАНС, е, че в ДАНС е влезнал сигнал по Закона за ограниченията против изпиране на пари, което значи, че българска банка или друго финансова институция е подала сигнал най-вероятно за превод, който им наподобява подозрителен.

Изненада ме това, че прокуратурата сподели, че спомагат на интернационално следствие, а се оказа, че това е българско следствие , тръгнало от сигнал от българска финансова институция.

Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " Асен Василев. 

Той посочи, че даже и превод от 50 лева, в случай че наподобява подозрителен по оценка на риска на съответната институция, тя подава сигнал към ДАНС. " Такива сигнали се получават стотици хиляди на година и има особено звено финансово разузнаване в ДАНС, което се занимава с тези сигнали ", означи той и добави, че по подобен сигнал е тръгнала цялата инспекция. Василев разяснява, че е доста евентуално този превод да е бил до чужбина, тъй като по думите му от ДАНС са споделили, че са питали непознати служби, най-вероятно, с цел да потвърдят дали там е получен преводът и дали има нещо подозрително с него. " Оттам нататък друга информация нямаме и не получихме по този начин да се каже ", акцентира той.

Василев означи, че Законът за ограниченията против изпиране на пари е ориентиран към транзакции, изпращане на преводи. " Примерно, в случай че се види огромно изтегляне в кеш или транзакция към субекти, които не наподобяват обикновено за банката, те считат, че съставлява риск, е обикновено да подадат подобен сигнал в ДАНС, и надлежно финансово разузнаване в ДАНС тези сигнали ги обработва на регулярна база и, в случай че открият нещо неправилно, стартират следствие ", заяви още някогашният финансов министър.

„ Но другояче, че би трябвало да се проверяват всевъзможни съмнения против пране на пари, това е безусловно обикновено и ДАНС би трябвало да го прави и го прави на регулярна база. Знаете, какъв скандал стана, когато на автомагистрала „ Хемус “ се оказа, че са изтеглени 50 милиона в чували. Подадени са сигнали към ДАНС, само че ДАНС не е реагирал. Това също са подадени сигнали по Закона за ограниченията против изпиране на пари. Но ДАНС не е реагирал толкоз бързо, тъй че всеки един подобен сигнал би трябвало да бъде разследван и надлежно, в случай че някой е нарушил закона, има изпиране на пари и така нататък, би трябвало да си понесе следствията. Това се потвърждава в съд “, добави Василев.

По отношение на даренията на „ Демократична България “, той сподели: „ Те дори не бяха обект на сигнала. Това, което стана ясно, е, че сигналът е от 2021 година, сигналът е подаден юли 2022 година, тъй че даренията са били направени към година може би преди да се подаде сигналът. Те са били обществено оповестени, в случай че е имало нещо неправилно или прокуратура, или ДАНС е трябвало да се самосезират. “

„ Досега съгласно мен комисията беше потребна по тази причина, че излезе фактология, която не е тъкмо това, което прокуратурата ни сподели. Според мен, в случай че и прокуратурата пристигна и се зададат въпроси, може би ще излязат още обстоятелства и условия, които да осветлят какво действително се е случило “, счита Василев и акцентира, че като първа точка през днешния ден трябваше да бъде изслушан във краткотрайната комисия, обвързвана със случая NEXO, основният прокурор Иван Гешев, само че той не се е явил. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР