Съмнения за връзки на собственика на БТВ и Yettel –

...
Съмнения за връзки на собственика на БТВ и Yettel –
Коментари Харесай

Има ли връзка между собственика на bTV и Yettel с кръга на Путин?

Съмнения за връзки на притежателя на БТВ и Yettel – компанията PPF, с финансовия кръг на съветския президент Владимир Путин излязоха в изявления на европейски медии, измежду които е и. Това написа в свое следствие. През 2018 година чешката финансова и капиталова група, записана в Нидерландия (PPF) закупи телекомуникационния оператор Yettel, а две години по-късно - и една от най-големите частни медийни групи – bTV. Мажоритарен акционер в компанията беше чешкият милиардер Петр Келнер до гибелта си през 2021 година Няколко месеца след началото на войната в Украйна – през май 2022 година, за изпълнителен шеф на PPF беше назначен дългогодишният помощник на Келнер Иржи Шмейц – съществена фигура в групата, отговарящ за финансовата й агресия, изключително в Китай и Русия. Какво може да се чака като се има поради историята на компанията дотук – връзки с Русия и Китай, подозрения за нарушавания на свободата на словото и нелоялни бизнес практики?

Войната в Украйна и единният отговор на Европейски Съюз и Съединени американски щати със наказания за съветската стопанска система и бизнес принуждават съвсем всички западни компании под паника да се изтеглят от Русия. Но не и PPF! Въпреки това обаче, когато излиза наяве, че спорът ще продължи дълго, а Западът ще направи всичко допустимо да приключи връзките си с Москва във всяка сфера – от обезпечаване и банки до произвеждане, търговия и туризъм, групата на Петр Келнер би трябвало да предприеме дейности, с цел да запазят бизнес ползите си.

Новият основен началник Иржи Шмейц

не оглавява компанията незабавно след гибелта на мажоритарния притежател през март 2021 година, а повече от година по-късно и три месеца след началото на войната в Украйна. По това време към този момент е ясно, че „ специфичната военна интервенция “ на Владимир Путин няма да завърши бързо, както е планувана. Най-вероятно поради това Иржи Шмейц подхваща метаморфоза във финансовата част на бизнеса в Москва. Детайлите в нея обаче демонстрират, че покупко-продажбите още веднъж са с съветски бизнес сътрудници.
През май м.г. PPF Group продава своите банкови активи в Русия на вложители, водени от Иван Тиришкин. Той е в управлението на компании в бранша на финансовите услуги – от стратегически значимо значение за Кремъл. Тиришкин е глобен от държавните управления на Англия и Украйна като непосредствен на Владимир Путин. Той е поддръжник на режима в Москва, през който минават някои от връзките с задгранични сътрудници. В борда на компанията " Русгрейн холдинг ", учредена от него през 2004 година, да вземем за пример, е и Пиер Луврие – мистериозен вложител, за който се твърдеше, че има интерес към телекомуникационния пазар в България през 2014 година

Сделката на Иржи Шмейц с Тиришкин не завършва тук. Само преди няколко месеца Иржи Шмейц придобива 25% дял в Home Credit Bank Kazakhstan. Този дял е следен от Тиришкин. Чрез него Шмейц усилва дяловото си присъединяване в банката до 34,7%. Според управлението на финансовата институция до края на 2023 година се чака Иржи Шмейц да я управлява изцяло. По този метод – посредством двупосочни покупко-продажби с Иван Тиришкин и де факто замяна на дялове в няколко компании, Шмейц напуща банковия бранш в Русия, само че се трансферира в Казахстан. Разбира се, с помощта на съветските си другари.
В същото време

PPF резервира част от вложенията си в Русия –

в застраховането, в тежката индустрия, в парцелите. PPF Real Estate отдава чартърен търговски парцели, в това число офис постройките Metropolis, взе участие и в взаимен план за развиване на индустриалния парк South Gate, и двете в Москва, написа английският авторитетен вестник. PPF продължава да държи позициите си и в застраховането посредством PPF Life Insurance. Информациите за тези участия стоят на уеб страницата на компанията.

Обвързаностите с Русия и околните кръгове на Кремъл, които явно не могат да бъдат прекъснати, допускат зависимостите на PPF.
Като част от българската медийна среда, посредством притежанието на групата към bTV, а и като част от стратегическия бранш на телекомуникациите с притежанието на Yettel и неприкрит вкус за разгръщане в България, дали компанията, записана в Нидерландия, не обслужва ползи с корени още по на Изток?
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР