Самият аз мислех, че сделката за ЧЕЗ е фалшива новина,

...
Самият аз мислех, че сделката за ЧЕЗ е фалшива новина,
Коментари Харесай

Делян Добрев: Не знаех нищо за Гинка, но вярвам на службите

Самият аз мислех, че договорката за ЧЕЗ е подправена вест, защото нищо не знаех за компанията покупател. Вече обаче нямам терзания, тъй като службите са посочили всичко. Това съобщи Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен енергиен министър, в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия.

„ Казвам, че няма проблем - не тъй като съм от ръководещото болшинство, а тъй като това обявиха службите по време на чуването. Успяхме в този интервал от няколко седмица да получим повече информация и от ДАНС, и от разузнаване, които по време на съвещание в открита част, и закрита част, споделиха, че са следили този развой и нямат терзание по отношение на купувача “, съобщи Делян Добрев.

„ Има текстове в Закона за енергетиката, с които КЕВР има големи пълномощия да управлява, който и да е притежател на ЕРП в България. Това е неповторимо в закона за енергетиката, има го единствено тук. Регулаторният орган може да в профил мениджмънта на някое енергийно сдружение и да назначи на негово място такива, избрани от регулатора. От една страна контролът, в случай че не се извършва качествено услугата, а въпреки това цената, която се взема от страна на ЕРП за даване на услугата, не я дефинира самото ЕРП, тя се дефинира от регулатора. Той дефинира цената без значение кой е притежателят “, уточни Добрев.

По думите му не би трябвало да има смяна в закона в посока дали да се утвърждава договорката сред две частни компании, юридически лица в този бранш и страната би трябвало да се меси премерено в частния бранш. Той разяснява още, че въпросът е дали би трябвало да прави нещо българската страна, или законодателят. „ Ние би трябвало да бъдем деликатни с разширение на пълномощията на регулатора, защото той има големи. ", сподели още Добрев. Според него в този образец не може да се приложи този с Българска народна банка, тъй като нямат лични средства в ЕРП-то, които да постанова страната да утвърждава купувача, а имат механизми за надзор, откакто договорката е финализирана.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия уточни, че „ за нас (от БСП) е значимо страната да навлезе напълно и да купи това сдружение, може и да има присъединяване, в случай че не напълно. Ако страната влезе с 20,30 %, това значи, че тя ще помогне на госпожа Върбакова да затвори финансирането “. „ Нито една институция не знае какво се случва или сякаш са знаели, пращали са отчети, само че пък законът не им разрешава да се намесва и всеки бяга от отговорност. В последна сметка става въпрос за стратегическа инфраструктура “, сподели зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР