Сама си е виновна. Това е един от аргументите на

...
Сама си е виновна. Това е един от аргументите на
Коментари Харесай

МВР на ГЕРБ за пребита жена на протестите срещу Бойко: „Сама си е виновна“

Сама си е отговорна. Това е един от причините на столичната полиция по времето на ГЕРБ, с които се е пробвала да оправдае противозаконния арест на Цветелина Цветкова, арестувана по време на митингите против държавното управление на Бойко Борисов през 2020 година

Младата жена бе част от групата студенти, задържани на 10 юли пред постройката на Министерския съвет. Сред арестуваните бе и Евгени Марчев. Министерство на вътрешните работи твърдеше, че против тях не е употребена мощ повече от разрешеното.

Едва година по-късно и след промяната на държавното управление особено основана парламентарна комисия разгласява записи от охранителните камери, на които се вижда жесток побой против протестиращите. Един от служителите на реда показва „ особено “ отношение към Цветкова. Тя бе снимана от служителя, до момента в който седи в краката му, заключена с белезници.

Унижението коства 3 хиляди лева

Заради тази демонстрация на Цветкова са присъдени 2900 лева обезщетение. Решението обаче не е дефинитивно.

Тя е осъдила Министерство на вътрешните работи по дело пред административен съд София-град. Адвокатът ѝ Николай Хаджигенов е изискал 20 хиляди лева Съдът обаче е присъдил сума съвсем 10 пъти по-малка макар констатацията, че задържането на Цветкова е нелегално и тя е претърпяла вреди.

В решението си арбитър Доброслав Руков се показва, че в обстановката, в която е попаднала Цветкова, е обикновено всеки да „ преживее боязън, неустановеност за бъдещето, безпокойствие и други отрицателни душевен положения, които в комбиниране с личностните характерности, като повишена сензитивност, емоционалност, а в тази ситуация и младата възраст, могат да провокират душевен стрес “.

„ Общоизвестните обстоятелства, станали известни на българското общество след това, от електронните медии, свързани с брутални дейности от страна на чиновниците на реда против протестиращите по време на митингите през лятото на 2020 година, сигурно са провокирали у Цветкова преди и след ареста ѝ възприятие за беззащитност, изтощение и непълноценност.

Тези усещания дружно с унижението да бъде снимана в безпомощно положение, с белезници и полугола, потвърждават наведените в исковата молба изказвания, че след ареста в продължение на доста месеци е започвала да плаче при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си, което дружно с посттравматичния стрес са станали причина за раздялата с приятеля ѝ “, написа съдията.

Прави се на света вода ненапита

Реклама

Именно по това дело Министерство на вътрешните работи е подало абсурден отговор на исковата молба на Цветкова. В него е записано, че младата жена сама се е сложила в обстановката да бъде задържана. Тя е хвърляла предмети по чиновниците от полицейския кордон. Затова силовото ведомство се е позовало на норма от Закона за отговорността на страната и общините за вреди, съгласно която, в случай че вредата е породена „ от изключителна виновност на потърпевшия “, не се дължи обезщетение.

„ Да хвърляш пиротехнически средства и павета против органите на реда и по-късно да се изкарваш „ света вода ненапита и жертва “ единствено и единствено да получиш някакви пари е най-малкото безочливо и неприлично държание “, написа в отговора на Министерство на вътрешните работи.

Хулиганство ли?

Не излиза наяве на какво съображение полицията твърди, че Цветкова се държи безочливо и неприлично и че си е заслужила ареста. По друго дело задържането ѝ бе оповестено за нелегално. Това решение е дефинитивно и е постановено месеци преди да се стигне до процеса за обезщетение. Заповедта е анулирана и на първа инстанция, и на втора в края на 2021 година Другото дело е решено в средата на предходната година.

В решението за задържането ѝ е записано, че по никакъв метод не е потвърдено, че Цветкова е направила хулигански дейности, каквото е основанието в заповедта ѝ за арест.

„ Предвид неналичието на учредения за постановеното със заповедта задържане арестуваното лице не може да разбере за какво е арестувано, което е спънка да оспори дейно законосъобразността на това задържане по правосъден ред.

След като нужната фактическа информация не се съдържа в заповедта за задържане, същата няма по какъв начин да се формулира, предявява и потвърждава в хода на правосъдното произвеждане пред въззивния съд. Дори свидетелските показания не откриват по безапелационен метод присъединяване на арестуваното лице в хулиганска демонстрация “, написа в този правосъден акт, предписан от състав с ръководител Радостин Радков.

Прикриване

Докато на власт бе третият кабинет на Бойко Борисов, Министерство на вътрешните работи отхвърляше да е упражнено каквото и да е принуждение против протестиращи. Прокуратурата също не прояви никаква интензивност да проверява служители на реда.

Производства бяха формирани едвам след стартирането на записите, само че се разбра, че прокуратурата е знаела за видеата от доста по-рано. Междувременно всички заповеди за задържане на младежите от 10 юли 2020 година бяха анулирани като противозаконни. Няма информация против служителите на реда, удряли протестиращи, да е бил импортиран обвинителен акт.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР