Сам Банкман-Фрайд, който някога е управлявал една от най-големите борси

...
Сам Банкман-Фрайд, който някога е управлявал една от най-големите борси
Коментари Харесай

„Кралят на крипто“ Сам Банкман-Фрайд, виновен за измама с FTX

Сам Банкман-Фрайд, който в миналото е управлявал една от най-големите тържища за криптовалута в света, е приет за отговорен в машинация и пране на пари в края на едномесечен развой в Ню Йорк.

Журито произнесе присъдата си в края на първия си ден на разискване.

Това приключва зашеметяващото изпадане в недружелюбност за Bankman-Fried, някогашен милиардер и едно от най-публичните лица на крипто промишлеността.

31-годишният мъж беше задържан предходната година, откакто компанията му FTX банкрутира.

Сега той е изправен пред десетилетия затвор.

Прокурорите го упрекнаха, че е излъгал вложители и заемодатели и е откраднал милиарди долари от борсата за криптовалута FTX, което е помогнало за ускоряването на нейния колапс. Те го упрекнаха в седем обвинявания в машинация и пране на пари.

Той не се призна за отговорен, като твърди, че макар че е направил неточности, е работил добросъвестно.

Но делото потегли против него през цялото време, откакто трима негови някогашни близки другари и сътрудници, в това число някогашната другарка Каролайн Елисън, се признаха за отговорни и се съгласиха да свидетелстват против него с вярата да понижат личните си присъди.

Те ще бъдат наказани на по-късна дата.

Те показаха доказателства, че компанията за крипто търговия на Bankman-Fried Alameda Research е получавала депозити от името на клиенти на FTX от първите дни на борсата, когато обичайните банки не са желали да й разрешат да открие сметка.

Вместо да отбрани тези средства, както Банкман-Фрайд неведнъж даде обещание да направи обществено, той похарчи парите, с цел да изплати парите на кредиторите на Alameda, да купи парцели и да направи вложения и политически дарения.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Когато FTX банкрутира предишния ноември, Alameda й дължеше $8 милиарда (£6,5 милиарда).

" Той взе парите. Знаеше, че е неверно. Той въпреки всичко го направи, тъй като смяташе, че е по-умен и по-добър и че може да измисли пътя си от това “, сподели помощник-адвокатът на Съединени американски щати Николас Рус в заключителните си причини.

Банкман-Фрид направи рискования ход да заеме позицията в своя лична отбрана, надявайки се да убеди правосъдните заседатели, че прокурорите не са съумели да потвърдят, че е работил с незаконни планове.

" Имаше неприятна преценка ", сподели юристът на отбраната Марк Кохе, n предлагайки портрет на изперкал математик, който беше изумен от бързото разгръщане на фирмите му. " Това не съставлява закононарушение. "

Bankman-Fried отбрани паричните преводи сред неговите компании като " възможни " и свидетелства, че значително не е бил наясно с финансовата дупка, разказана от неговите заместници до няколко седмици преди колапса на FTX предходната година.

Спадът остави доста клиенти неспособни да възстановят средствата си.

Адвокатите, работещи по делото за банкрут, от този момент споделиха, че са възстановили по-голямата част от изчезналите пари.

Процесът на Bankman-Fried беше деликатно следен за последствията му за крипто промишлеността като цяло, която не съумя да се възвърне от миналогодишните пазарни разтърсвания.

Той е считан за пример на проблемите в бранша, който висшите регулатори в Съединени американски щати описаха като изпълнен с престъпност.

Преди колапса на фирмите му, той беше прочут с това, че дружеше със звезди и се появяваше постоянно във Вашингтон и в медиите, постоянно в небрежни тоалети и с глава на диви къдрици, с цел да обсъдят бранша.

Бързият напредък на FTX и сключването на покупко-продажби предходната година, когато спадът на пазара удари други крипто компании, му завоюва псевдоним „ кралят на крипто “.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР