Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI на ChatGPT, заяви

...
Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI на ChatGPT, заяви
Коментари Харесай

Бащата на ChatGPT Сам Алтман: Регулацията на изкуствения интелект е от ключово значение

Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI на ChatGPT, съобщи пред американските законодатели, че регулирането на изкуствения разсъдък е от значително значение, откакто неговият чатбот изуми света, съобщи Агенция Франс Прес.

 

Най-новата изгряваща звезда от Силициевата котловина, Алтман даде показания пред комисия в Сената на Съединени американски щати и прикани Конгреса да наложи нови правила за огромните технологии, макар дълбоките политически различия, които от години блокират законодателството, ориентирано към контролиране на интернет.

 

Преводачите в институциите на Европейски Съюз станаха първите жертви на изкуствения разсъдък. Но държавните управления по света са подложени на напън да работят бързо, откакто стартирането на ChatGPT по едно и също време порази и изплаши потребителите. Оттогава Алтман се трансформира в световното лице на изкуствения разсъдък, защото по едно и също време прокарва технологията на компанията си, в това число и на Microsoft, и предизвестява, че работата може да има злокобни последствия за обществото.

 

ChatGPT към този момент е по-емоционално образован от средностатическия човек " OpenAI е основана с убеждението, че изкуственият разсъдък има капацитета да усъвършенства съвсем всеки аспект от живота ни, само че също по този начин, че основава съществени опасности ", съобщи Алтман по време на чуване в подкомисията по правораздаване на Сената.

 

Той настоя, че с времето генеративният изкуствен интелект, създаден от OpenAI, един ден ще " реши някои от най-големите провокации пред човечеството, като изменението на климата и лекуването на рака ", предава БГНЕС.

 

Въпреки това, като се има поради рискът от дезинформация, работни места и други проблеми, " считаме, че регулаторната интервенция на държавните управления ще бъде от решаващо значение за понижаване на рисковете от все по-мощните модели ", сподели той.

 

Алтман предложи държавното управление на Съединени американски щати да обмисли композиция от условия за лицензиране и тестване преди стартирането на мощни модели на ИИ.

 

Той също по този начин предложи етикетиране и засилена световна съгласуваност при основаването на правила за тази технология. " Мисля, че Съединени американски щати би трябвало да са водещи и да създадат нещата първи, само че с цел да бъдем ефикасни, се нуждаем от нещо световно ", добави той.

 

Председателят на подкомитета сенатор Ричард Блументал откри сесията, като пусна запис на безапелационна версия на себе си с изкуствен интелект, която чете забележки, направени от ChatGPT.

 

Технологиите за изкуствен интелект " са освен това от проучвателен опити. Те към този момент не са мечти от научната фантастика, а са действителни и сегашни ", сподели Блументал.

 

На двучасова вечеря в понеделник с към 60 конгресмени в понеделник Сам Aлтман говори за усъвършенстваната технология с изкуствен интелект ChatGPT, която компанията му създава и за провокациите, свързани с нейното контролиране.
Вечерята се организира в пиков миг за AI технологиите, които са напълно във фокуса на Конгреса.

Алтман получи висока оценка за речта си по време на срещата.


" Мисля, че беше фантастично ", съобщи републиканецът Тед Лиу, окръг Калифорния, заместник-председател на Демократическата група в Камарата на представителите, който беше съорганизатор на вечерята дружно с Майк Джонсън от окръг Лас Вегас.

 

" Той направи завладяващи демонстрации в действително време ", сподели Джонсън.


В една от демонстрациите, Алтман предиздвикал ChatGPT, генеративния чатбот с изкуствен интелект на OpenAI, да напише законопроект за посвещаване на пощенска станция на Тед Лиу. След това той го предиздвикал да напише тирада за Джонсън, която да произнесе при представянето на законопроекта в Камарата на представителите.


" Беше прелестна тирада ", пошегува се Лиу. " Това ненапълно ни стресна ", сподели Джонсън.


Републиканецът Хейли Стивънс, Ди-Мич, съобщи, че макар че е в третия си мандат в Конгреса, " в никакъв случай не е била на сходна среща " и похвали Лиу и Джонсън за това, че " се ангажират с тематика, която трансформира нашия свят ".


Републиканецът Анна Ешоу, окръг Калифорния, която е съпредседател на Конгресната група за изкуствен интелект, дефинира Сам Алтман като " доста отстъпчив " и " прелестен събеседник за логичен диалог ".
Не всички обаче са по този начин очаровани от младия бизнесмен. Законът за авторското право тревожи съществено ръководителят на подкомисията по интелектуална благосъстоятелност в Камарата на представителите Даръл Исса от окръг Калифорния.


Той съобщи, че даже в случай че напълно генерираното от изкуствен интелект наличие не може да бъде обхванато от авторското право, би трябвало да има насоки по кое време материал, основан благодарение на изкуствен интелект, може да бъде предпазен.


Шефът на Гугъл приканва за световна регулаторна рамка
Що се отнася до Алтман, Исса съобщи: " Той даде ясно да се разбере, че това не може да продължи без законодателни и регулаторни дейности и в това време би било неподходящо да се забави темпото. Така че въпросът е по какъв начин да се разработят защитни бариери. "


Джей Обернолт, представител на Калифорния и участник в конгресната група за изкуствен интелект, съобщи, че е разискал с Алтман опцията за контролиране на технологията, сходно на това, което се прави със суровините, нужни за производството на нуклеарни оръжия.


Обернолт е предложил това да стане под формата на интернационален указател, който да следи кои организации разполагат с задоволително изчислителна мощност за основаване на модернизиран AI.
Ро Ханна, окръг Калифорния, чийто регион обгръща част от Силициевата котловина, съобщи, че Алтман е направил две значими забележки към членовете на залата.
" Едната е, че AI. е инструмент, а не творение. Това е нещо, което ще оказва помощ на хората, а няма да ги замества. Второ, той ще извършва задания, а не професионални условия. Това е нещо, което ще оказва помощ на хората в работата, която имат, без да ги измества тези работни места. Затова считам, че това беше един здравомислещ диалог. "


Все отново, има въпроси без отговор по отношение на големите благоприятни условия на AI.

Например, някои специалисти подлагат на критика компанията на Алтман за това, че е решила да не е изцяло откровена за това какво е вложено в основаването на последния ѝ огромен езиков модел GPT-4, нещо, което нейните ръководители пазят като значим конкурентен и безвреден ход.
Ханна съобщи, че въпросът за откритостта на модела е нещо, което е обсъждал с Алтман и преди вечерята в понеделник.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР