Салмонелата не е микроорганизъм, предизвикващ масова зараза. Салмонелата, която в

...
Салмонелата не е микроорганизъм, предизвикващ масова зараза. Салмонелата, която в
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев обяви какви са рисковете за туристите по Черноморието и кого удря е шигелата

Салмонелата не е микроорганизъм, пораждащ всеобща болест. Салмонелата, която в открита в морската вода край Одеса, предизвиква остри инфекции. Единствено салмонела тифи е рисков микроорганизъм, само че за благополучие досега той не е открит във водите.

Морската вода има висока степен на самоочистване, което понижа риска от болест със салмонела. Това съобщи епидемиологът и консултант по здравни въпроси на Столичната община, професор Тодор Кантарджиев, по отношение на информацията, че водата в Черно море край Одеса е инфектирана и това може да бъде рисково и за водата на нашето Черноморие.

Единствено туристите би трябвало да внимават да не употребяват плажове и места за къпане, където има непозволено изпускане на неочистени води.

Епидемиологът уточни, че през лятото заплаха съставляват освен вирусите, само че и бактериите.

Според него, различен проблем, причиняващ разстройство, са шигелата - зараза, провокирана от мръсни ръце, по тази причина е значимо да се мият преди хранене и да се съблюдава добра хигиена. Ентеровирусите също са проблем по време на летния туристически сезон, защото провокират кратковременно, само че неприятно неразположение. Обикновено инфекцията минава за 24 часа, а при по-сериозните случаи - до 48 часа.

Тя нормално се демонстрира с висока температура, мускулни болки, отмалялост и отвращение да се става от леглото, само че изчезва релативно бързо. При децата обаче инфекцията нормално продължава 3-4 дни и се характеризира с висока температура, липса на сила и забавно събитие - обрив по устата, дланите и ходилата на малчугана.

Най-често това са парвовируси, макар че са наричани ентеровируси, тъй като се развъждат в чревния епител, те не провокират диария по време на летния сезон, осведоми професор Кантарджиев.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: проф. Кантарджиев лято зарази болести шигелата инфекции ентеровируси парвовируси салмонела салмонела тифи Одеса Черноморие Столичната община здравни въпроси Кантарджиев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР