Салах Абдеслам е изведен от затвора Фльори-Мерожис в южен Париж

...
Салах Абдеслам е изведен от затвора Фльори-Мерожис в южен Париж
Коментари Харесай

Франция екстрадира Салах Абдеслам, за да бъде съден и в Белгия за атентатите в Брюксел

Салах Абдеслам е изведен от пандиза " Фльори-Мерожис " в южен Париж тази заран, с цел да бъде трансфериран в Белгия, където против него през октомври стартира развой за атентатите в Брюксел от март 2016 година, научи Франс прес от източници, близки до следствието.

Единственият останал жив групата атентатори, които убиха 130 души в Париж и Сен Дени на 13 ноември 2015 г ., е изведен от пандиза сред 8:00 и 8:30 ч. от особено звено на националната жандармерия и е закаран на летище, откъдето ще лети за Белгия, прецизират източниците, представени от Агенция Франс Прес.

Той ще бъде арестуван в белгийски затвор, преди на 10 октомври да стартира новият правосъден маратон по отношение на атентатите, взели 32 жертви в Брюксел на 22 март 2016 година Те бяха проведени от същата джихадистка клетка на " Ислямска страна ", виновна и за парижките набези от 2015. Съдебните съвещания може да продължат до лятото на 2023 година

На 29 юни, след " исторически " развой, траял съвсем 10 месеца, профилиран съд в Париж осъди Салах Абдеслам. Той получи на доживотна присъда без право на подмяна за присъединяване си в атентатите във френската столица и Сен Дени.

Така Абдеслам става петият човек във Франция, наказан на пожизнен затвор без право на подмяна, най-тежкото наказване във френския углавен кодекс. След произнасянето на присъдата, Абдеслам не апелира правосъдното решение.

Съдът призна 32-годишния французин, единствения оживял от джихадистите, които убиха 130 души и раниха стотици в Париж и Сен Дени, за отговорен като " съучастник " на " невиждан незаконен проект ", включващ столичния стадион " Стад дьо Франс ", обстрелваните парижки кафенета и концертната зала " Батаклан ".

Деветнадесетте негови съучастници (шест, петима от които, хипотетично мъртви, бяха съдени задочно) получиха присъди от две години до пожизнен затвор без право на подмяна. Никой от тях не апелира.

На процеса за атентатите в Брюксел Салах Абдеслам ще бъде съден дружно с четирима от съучастниците си от Париж. Това са Мохамед Абрини - " индивидът с шапката ", шведът Осама Крайем, тунизиецът Софиен Айари и Али Ел Хадад Асуфи, с белгийско-марокански генезис.
Те също ще бъдат трансферирани в Белгия. Мохамед Абрини се намира в тамошен затвор от вторник, осведомят Агенция Франс Прес други два източника по следствието и един от неговите юристи, Станислас Ешкенази.

Салах Абдеслам беше задържан в Белгия на 18 март 2016 година след няколко месеци на търсене. Прехвърлянето му във Франция беше в осъществяване на европейска заповед за арест, издадена един месец по-късно. 

След като бъде произнесена дефинитивна присъда против него, юридически е допустимо той да пожелае да излежава наказването си в Белгия, където е отраснал и където живее фамилията му.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР