Съжалявам, че го наричам въпрос, господин главен прокурор...Това беше само

...
Съжалявам, че го наричам въпрос, господин главен прокурор...Това беше само
Коментари Харесай

Смут в правната комисия заради изслушването на главния прокурор

" Съжалявам, че го назовавам въпрос, господин основен прокурор... "

Това беше единствено една от репликите на ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), които съпътстваха визитата на основния прокурор Сотир Цацаров в правната комисия. Посещение, което за част от народните представители и за самия Кирилов мина в пояснителен режим.

Първото по рода си чуване, което е допустимо след промените на правилника на Народното събрание, беше наречено разискване (диалог) в дневния ред на комисията и мина под увещанията на Кирилов, че основният прокурор не предстои на парламентарен надзор, че процедурата не може да се води на правилата на чуване, че връзките сред управляващите - в тази ситуация правосъдната и изпълнителната, са равнопоставени.

Посещението приличаше по-скоро на опрощение от страна на Кирилов към основния прокурор, че изобщо се е стигнало до потреблението на опцията той да бъде поканен в комисията. Стигна се до такава степен, че Кирилов на два пъти прикани Цацаров " да съобщи " на депутатите някои проблематични тематики, които ми се костват значими.

Председателят на правната комисия не смееше да бъде насочен съответен въпрос към Цацаров, внимаваше нещо да не прозвучи като запитване, нещо да не замязя на... надзорен механизъм, нещо, чийто отговор може да бъде употребен политически.

Това на моменти даже обърка основния прокурор и той пита дали да дава отговор, или не.

 Председателят на правната комисия Данаил Кирилов
© Анелия Николова

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

" Това не може да е чуване, не може да се ползват правилата на парламентарен надзор. Доколкото това е разговор, би следвало да одобряваме, че връзките са напълно равнопоставени. Не става дума за практикуване на надзорен механизъм, това е взаимоотношение, при което представителите на всяка една от управляващите резервират независимостта си ", беше част от встъпителното изявление на Кирилов преди началото на процедурата.

Той на два пъти посочи, че основният прокурор не може да бъде длъжен да отговори на въпросите на депутатите, в случай че не желае или в случай че реши, че въпросите не са свързани с наказателното право.

В правилника на Народното събрание, в който е написана процедурата за покана на основния прокурор, е записано:

" Комисията по правни въпроси на всеки три месеца насочва покана до основния прокурор за осъществяване на разискване, обвързвано с използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на правосъдната власт, резултати в битката с престъпността, в това число корупцията, взаимоотношение с проверяващите органи. "

До появяването на Цацаров в комисията се стигна след писмо от Българска социалистическа партия, в което депутатите желаят да питат Цацаров за досъдебните производства, свързани с приватизацията, и за инспекциите на така наречен възпрепятстващо оборудване - ограда по границата с Турция. След като Цацаров отговори по първата тематика, Кирилов се опита да спре депутатите от Българска социалистическа партия да насочат и питането по втората, тъй като отговорът на основния прокурор щял да бъде използван политически.

" Не са ми ясни нещата. Ние сме политици, Всяка информация ще бъде политизирана. Длъжни сме да я политизираме. Как ще я интерпретираме си е наша работа. Аз ви споделям, че ще употребявам информацията политически ", възкликна Йордан Цонева от Движение за права и свободи.

" Тази процедура от правилника би трябвало да бъде инструмент за правна връзка и правна приложимост ", повтори още веднъж Кирилов.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия означи, че използването на член 27 от правилника стартира " прекомерно тържествено с значителни пояснения ". " Една концепция по-лежерно да подхождаме към този значим член. Няма потребност от чак толкоз ангажименти. Самият член 27 допуска връзка сред управляващите - няма нищо по-нормално от това да се води подобен разговор ", изясни Зарков и се опита да зададе въпросите си към Цацаров.

Към основния прокурор имаше въпроси от " Воля ", Движение за права и свободи нямаха питания. Следващият път, когато Цацаров още веднъж може да бъде поканен е след три месеца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР